Uit Hei en Dennen: HEMA

0246524_Antoinette_Pieterman.jpg
.

Ja, het is even schrikken, tenminste ik vond het best opmerkelijk. De vertrouwde oude Hema gaat een pretpakket verkopen, en dan gaat het niet om knusse kerstartikelen. Ligt dat pretpakket dan onbeschermd in de vakken of word je verwezen naar een beschermd hoekje? Of krijg je, nadat je beschroomd je wensen hebt kenbaar gemaakt, een carnavalsmasker op die je bij de kassa weer af moet zetten. Ik zie het in Ommen nog niet gebeuren. Tja, we worden kennelijk steeds onbeschaamder. Iedereen doet het, dus laten we niet huichelachtig zijn. Maar ja, er ligt ook maandverband, dat werd vroeger fluisterend aan de verkoopster gevraagd en discreet in een bruin papiertje verpakt. We zijn er op vooruit gegaan en wat geeft dat ruimte zeg. Niet meer heimelijk je pijn verdoezelen of zogenaamd je maandelijkse hoofdpijn aanwenden. Ook moet er niet direct getrouwd te worden, welnee, veel leuker met de baby er bij. Vroeger was alles beter, o ja? Ik weet niet welke tijd er mee bedoeld wordt, maar geloof deze 78 jarige, het was NIET beter. Laten we de kerstperiode van mijn kindertijd nemen. Dus de jaren ’50. Mijn vader reed, op de fiets, gewapend met een zaag naar het bos om terug te komen met een aardig boompje dat met stronk in een emmer werd gezet. Daaroverheen wat kerstpapier, en dan begon het versieren. Vergeleken met deze tijd was het maar een armoedig geval. Vooral de piek, die jaren dienst deed en steeds schever ging staan. Gekleurde ballen, maar ook zelfgemaakte versierselen en echte kaarsjes in gammele houdertjes. Tegen 17.00 uur donkerde het al en werd het tijd om de kaarsjes aan te steken. Wij zaten er omheen en zongen alle kerstliedjes die we kenden tot de kaarsjes uit waren. Nou ja, uitgeblazen werden, want te lang in de houder kon ook brand veroorzaken. En kerstavond? Gewoon lekkere cake, kopje chocolademelk en naar bed. Nee, geen cadeautjes, dat deden we toen niet, niemand trouwens, daar was Sinterklaas voor. En nu? Kunstboom, elektrische lichtjes, gekleurde figuurtjes en ballen, en een kerstkleedje om de stalen houder. Na 1 januari wordt hij ontdaan van de versierselen, die je zo in een plastic mand kunt laten vallen, zijnde van kunststof. Geen gedoe meer met zorgvuldig inpakken van het breekbare spul, op 2 januari is hij ontmanteld in 5 minuten, want je gooit de versierselen gewoon in de bakken. Gemak dient de mens, maar toch…………………

Antoinette

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.