Uit Hei en Dennen: Einde jaar

0247174_Antoinette_Pieterman.jpg
.

In de Stentor lees ik een artikel over kerst en alcohol. Tja, tijdens de kerstdagen wordt er uiteraard ook een wijntje door Trijntje gedronken. De man van Trijntje pakt wellicht een jonkie, want wijn is voor vrouwen hè. Nou ja, bij het diner nippen ze zogenaamd verlekkerd aan een glaasje wijn, maar om echt in de stemming te komen is een borreltje wel zo aangenaam. In mijn jeugdiger jaren dronk ik gemakkelijk twee glazen wijn, een derde werd ook niet altijd afgeslagen. Maar ja, nu ik al 78 jaar ben, (op deze leeftijd schroom je niet je leeftijd te noemen, je hebt het tenslotte tot zover al gered) kan ik nog maar één glas drinken, zonder er hoofdpijn van te krijgen. Vroeger dronk ik tijdens een feestje graag gin tonic. Daar werd ik ook vaak vrolijk van zonder er later last van te hebben.
Heeft u trouwens nog een ECHTE kerstboom? Die dan zo lekker ruikt en zo gemeen kan prikken. Zo’n uitgevallen boom werd na tweede kerstdag naar buiten gegooid, want kerst was kerst en Oud en Nieuw heeft daar niets mee te maken. Welnee, je zat met het hele gezin naar de radio te luisteren of spelletjes te doen. Cadeautjes onder een kerstboom? Sinterklaas is de goedheiligman die ons van cadeautjes voorziet. Toen ik met man en kinderen in Duitsland woonde, leerden ze op de kleuterschool, dat de Weihnachtsmann geschenken kwam brengen. Tja, je doet mee, want het gaat om de kinderen. Maar toch was de spanning van een Sinterklaas en (toen nog) zwarte Piet griezelig, geheimzinnig en vol beloften. Nu we nog met z’n tweetjes zitten, geven elkaar met kerst niets, daar zijn verjaardagen voor. Heeft u al mooie voornemens voor 2023? Ik neem me ieder jaar voor wat milder te zijn in mijn bewoordingen. Ik kan soms zo onaardig reageren op onverwachte gebeurtenissen. Dat kan toch ook wat minder. Ik heb dat niet altijd in de hand. Hebt u dat ook, dat je genoeglijk op de bank zit te lezen of soezen, en je geliefde zegt, nog een kwartiertje hè, dan gaan we naar ‘noem maar op’. Nee hè, Oh, heb ik die afspraak zelf gemaakt? Mmmm, ja tuurlijk weet ik dat nog wel (dus niet) ik ga me omkleden. Nou ja, als dat al nodig is. Wanneer ga je in gala ergens heen? Welnee, een aardige broek, blouse, vest of jasje en ‘aangekleed gaat uit’.

Antoinette

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.