Tricklebolt neemt in de HMH afscheid van 2022 en Roy Scholten

0247170_2021101414282700.jpg
Tricklebolt neemt in de HMH afscheid van 2022 en van toetsenist Roy Scholten.

OMMEN – Een aftocht met stille trom? Vergeet het maar, het wordt een daverend afscheid met toeters, bellen en klaroengeschal. Een avond waarin de lach en de traan gaan vechten om voorrang. Op de laatste vrijdag van het jaar staat Tricklebolt in de HMH. Niet de muziektempel in Amsterdam, maar de lokale, intiemere variant, de Herberg Music Hall. De in Lemele gestichte rockband typeert het geplande optreden als ‘homecoming show’ en tevens afscheidsshow. Afscheid van het jaar 2022. Ook. Vanzelfsprekend. Maar meer nog als de laatste keer dat toetsenist en maatje Roy Scholten van de partij is.

“Spijtig”, treurt leadzanger Bastian Pen. “We zijn de band als vriendjes vanaf de basisschool begonnen. We woonden bij elkaar in de buurt. Speelden en voetbalden met elkaar en vonden elkaar in Tricklebolt. Echt een Lemels vriendenbandje. Roy kapt ermee, omdat het spelen lastig te combineren is met zijn werk. Wat overeind blijft is onze vriendschap. We gaan hem missen. Logisch na al die jaren. Best vervelend. Maar goed, we werden ouder, kregen werk, maar vooral corona was een niet te onderschatten spelbreker. Het is niet zo dat de klad erin kwam, maar alles ging wel op de waakvlam. We hadden net ons tweede album ‘Straight Into The Blue’ uit en even daarna lag alles plat. Optredens werden gecanceld. We konden ons werk niet promoten. Waardeloos. Een drama. Hopelijk komt het straks weer ouderwets op gang, met cluboptredens en komende zomer de festivals.”

Eigen smoelwerk

De vaste toetsenist is er in het nieuwe jaar niet meer bij, maar niet getreurd de fans krijgen een prima vervanger voorgeschoteld. Waar eerder Scholten zijn Hammond aanviel, gaat straks Menno Nijen Es het urgente muziekapparaat te lijf. Zonder ‘pingelaar’ Roy wordt Tricklebolt weer een tikkie minder een puur Lemels gezelschap. “Klopt”, beaamt Pen. “Gelukkig wordt de leegte die hij achterlaat opgevuld door Menno. Zijn stijl is vergelijkbaar. We worden toch vaak gezien als een rockband met een flinke knipoog naar 70’s bands als Led Zeppelin, Uriah Heep en Deep Purple. En ja, invloeden van die bands zul je bij ons altijd horen. Niks mis mee, maar we willen toe naar een eigen sound. We moeten geen classic rock-imago krijgen, maar een eigen smoelwerk. Dat je ons hoort en zegt: ‘hé…, Tricklebolt.’ Er is in de 70’en 80’s goede, tijdloze muziek gemaakt. Invloeden prima, maar we willen knallen met een eigen geluid en eigen songs.”
Volgens Pen komen de optredens en uitnodigingen voor de festivals na de coronastilte met horten en stoten weer op gang. Niet alleen met Tricklebolt, maar ook met diverse zijprojecten. In de eerste maand van het jaar is de zingende gitarist op pad met Grollo, een coverband van de legendarische sixtiesband Cuby & The Blizzards. In Bostheater Ommen trapte de midden-twintiger Pen vele 60-plussers terug naar hun jeugd en deed harten sneller kloppen. Zilvergrijze en kale kerels zagen zichzelf in gedachten als opgeschoten knapen met wapperende manen terug op de opgevoerde Kreidler, met achterop de eerste liefde, het koppie lieflijk vleiend tegen de brede rug en de handen stevig om de middel. Op naar een concert van C+B, ergens op het platteland.

Solo

Met Grollo staan shows gepland in Zwolle (Hedon), Utrecht (Tivoli) en Amsterdam (Melkweg). Daarnaast treedt de leadzanger van Tricklebolt ook solo op, zichzelf begeleidend op de gitaar. “Af en toe doe ik solo een coversetje met bekend werk. Een aardigheidje. Daarnaast ben ik ook bezig met eigen nummers, die niet zozeer passen in het Tricklebolt-geluid. Daarbij put ik inspiratie uit obscuur werk van sixtiesbands zoals The Seeds, The 13th Floor Elevators en The Electric Prunes. Die band kent bijna niemand, maar ze hebben in mijn ogen weergaloze songs op vinyl laten drukken. Ja, ja, dat kun je wel stellen: ik ben een 60’s fanaat.”
Op vrijdag de 30e staat Tricklebolt in de ‘oude bezetting’ in de HMH. Roy Scholten gaat nog een keer een Hammond-tapijtje leggen onder de deels vuige, deels sferische en deels zwevende gitaarpartijen van Bastian Pen en Tim Kampman, respectievelijk ook verantwoordelijk voor de leadzang en backing vocals. Daan Pen (bas) en Daan Wopereis (drums) vormen de ritmesectie. Zie www.tricklebolt.nl en/of www.deherbergommen.nl

Tricklebolt neemt in de HMH afscheid van 2022 en van toetsenist Roy Scholten.

Tekst: Willem Lampe

Meer foto's

Foto: Robert Westera.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.