Restauratie zaagwerk ‘Makkinga’s mölle’

0244779_spandoek_Den_Oord.jpg
.

OMMEN – Als het aan de initiatiefnemers ligt, gaat molen Den Oord draaien én zagen, om zo deze uit 1824 daterende molen weer zijn oorspronkelijk functie terug te geven.

De zeskantige stellingmolen met zaagschuur is destijds gebouwd door Roelof Makkinga om zijn timmerbedrijf van gezaagd hout te voorzien. Het restauratieplan draagt dan ook de naam: ‘Restauratie zaagwerk Makkinga’s mölle’. Een eeuw geleden werd om economische redenen de functie van zaagmolen gewijzigd in die van korenmolen.

Zaagschuur

De Stichting Ommer Molens – die de molen in beheer heeft – heeft het plan om de molen zijn oude werk weer te laten doen. “Als vanouds gaan de zagen dan weer bewegen in de zaagschuur. Daar kunnen we met recht trots op zijn. Want nergens in Nederland staat nog een oude zeskantige molen die gebouwd is als zaagmolen”, aldus Luuk Vogelzang van de Stichting Ommer Molens. Aan Haven West is een tijdelijke opslag van hout aangelegd. Het terrein is afgerasterd en ook afgeschermd met doeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.