Provincie vindt tijdelijke stikstofruimte voor groot deel PAS-melders

0246550_0246116BoerenactieZwolle.JPG
.

ZWOLLE – De provincie Overijssel heeft voor komend jaar stikstofruimte gevonden om bij een groot deel van de Overijsselse PAS-melders af te kunnen zien van handhaving. De provincie stelt voor landbouwgronden in provinciaal eigendom een bemestingsverbod in. Beweiden is op deze gronden nog wel mogelijk. Hierdoor ontstaat een tijdelijke reductie van stikstofuitstoot die gebruikt zal worden om af te kunnen zien van handhaving bij PAS-melders.

De afgelopen maanden heeft de provincie zich ingespannen om de beste oplossing te zoeken voor PAS-melders waar handhaving loopt of dreigt. Mogelijke oplossingsrichtingen bleken telkens stuk te lopen op regels rondom staatssteun en juridische onzekerheid. Daarom is uiteindelijk gekozen voor een oplossing mét enkele nadelen, maar wel mét juridische houdbaarheid en die niet in strijd is met staatssteunregels. Het gaat om een tijdelijke oplossing voor 2023. De pachtgronden worden namelijk jaarlijks na een inschrijvingsronde voor de duur van een jaar uitgegeven.
Met deze nieuwe tijdelijke oplossing kunnen PAS-melders op dit moment nog niet gelegaliseerd worden. In de huidige situatie, waarin veel Natura2000-gebieden overbelast zijn met stikstofdepositie, is vergunningverlening vrijwel niet mogelijk. Pas wanneer een dalende stikstofuitstoot juridisch kan worden aangetoond en daarmee het halen van natuurdoelen is geborgd, kunnen weer vergunningen worden verleend middels extern salderen. PAS-melders hebben daarbij de allerhoogste prioriteit voor de provincie Overijssel. Om daarmee snelheid te maken, staat de provincie dan ook in nauw contact met het Rijk om andere mogelijkheden te onderzoeken. De nu gekozen tijdelijke oplossing geeft ook meer tijd voor het legalisatieprogramma van het Rijksoverheid.
De provincie Overijssel doet een oproep aan andere grondeigenaren om samen te zoeken naar soortgelijke maatregelen, zodat ook voor de PAS-melders die nog niet volledig geholpen zijn met dit besluit ook een oplossing komt om voorlopig af te kunnen zien van handhaving.

Recentelijk sprongen honderden boeren bij het Provinciehuis in Zwolle in de bres voor de PAS-melders. Commissaris van de Koning Andries Heidema en de twee gedeputeerden Gert Harm Ten Bolscher (landbouw en natuur) en Tijs de Bree (Handhaving) namen een petitie in ontvangst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.