Politiek Verwoord: PvdA

0247178_PVDA_Ommen.jpg
.

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Erik Slagter van de PvdA aan het woord.

Als ervaringsdeskundige professional weet ik dat het wonderen kan doen als je in een moeilijke situatie ideeën kunt verzinnen om te komen tot een oplossing. Het mooie is dat je dan minder afhankelijk kan worden van een ander. Je vindt zelf manieren om te (over)leven. Natuurlijk is het fijn als je in sommige situaties hulp krijgt (of vraagt). Je kan ook niet alles alleen. Het jammere is dat het niet altijd zo makkelijk is.

Systeem

We leven in een systeem waarin iedereen mee moet kunnen doen, maar dat is best raar als iedereen uniek is en anders kan en mag zijn. Daarom komt het nog te vaak voor dat een leven stil komt te staan omdat het systeem even niet aansluit. We kunnen dan maatwerk gaan leveren, maar dat is lastig, als je niet met ideeën kan komen. Vaak blijven we denken op dezelfde manier waarop de problemen zijn ontstaan. Het systeem gaat dan ook in de weerstand als het net even anders moet. We blijven steeds maar vasthouden aan de regels, niet durven loslaten. Hier worden we ook zo voor opgeleid. Loslaten kan beangstigend zijn. Misschien lukt het je niet goed om in te schatten wat er daarna gebeurt of ben je wat minder creatief zodat je een oplossing even niet ziet om de volgende stap te kunnen nemen.
Het is vooral nu belangrijk dat we onze kinderen leren om creatief te zijn. Dat we ze leren hoe ze uit een bepaalde situatie kunnen komen of ze te leren hoe ze er niet in terecht komen. Laat ze merken dat vragen om hulp mag. Laat ze verder denken dan hun neus lang is, ga met ze filosoferen, doe eens gek en misschien liggen de oplossingen dichterbij dan je denkt. Kijk ook buiten je eigen cirkel, wie weet wat daar allemaal te vinden is. De wereld staat nu al op zijn kop en hoe moet het als we straks helemaal geen visie of creativiteit meer hebben?…wachten tot de bom barst?

Laten we vooral verder kijken dan onze eigen vooroordelen of mening. Niet klakkeloos iets aannemen omdat iedereen het zegt of wat op facebook voorbij komt. Denk voor jezelf na en maak een wereld vol respect en solidariteit. Ik denk dat we er beter van worden als er af en toe iemand mee loopt in plaats van dat iemand het voor je invult. Hoe meer je leert om op je eigen manier vindingrijke met je problemen om te gaan, hoe beter het de volgende keer lukt. Je wordt niet alleen meer zelfredzaam, maar ook nog minder kwetsbaar. En vergeet jezelf niet een compliment te geven als je eruit bent of als je een oplossing hebt gevonden. Niet alles lukt in een keer, maar de doorzetter komt er wel. Vallen is ook niet erg, maar blijven liggen wel. Kijk eerlijk naar jezelf voordat je met een vinger wijst.

Oh, ja…en niet vergeten…buiten de lijntjes is meer ruimte…

Tot de volgende…

Erik Slagter
PvdA Ommen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.