Ommen en Twenterand gaan samenwerken met publieksdiensten

0245501_Burgemeester_Ommen.jpg
Burgemeester Hans Vroomen over de samenwerking tussen Ommen en Twenterand: “Ik denk dat er een goede basis van wederzijds vertrouwen is.”

OMMEN – “Wanneer de samenwerking succesvol is? Het mooiste is als niemand het merkt.” Dat zegt burgemeester Hans Vroomen over de samenwerking die Ommen per 1 januari 2023 op het gebied van publieksdiensten aangaat met de gemeente Twenterand.

Vanaf komend jaar gaat de gemeente Twenterand namelijk de taken burgerzaken, begraafplaatsen- administratie en verkiezingen voor de gemeente Ommen uitvoeren. Het jaar 2023 wordt als pilotjaar beschouwd met de bedoeling vanaf 2024 de samenwerking op het terrein van burgerzaken verder gestalte te geven. Wat ook verandert, is dat het telefonisch contact met het gemeentehuis weer vanuit het gemeentehuis Ommen met eigen medewerkers gedaan wordt. Tot het eind van dit jaar was dit onderdeel van de samenwerking met de gemeente Hardenberg vanuit de ontvlechtingsafspraken.

Ambtelijke samenwerking

In juli 2012 behoorden Ommen en Hardenberg tot de eerste gemeenten in Nederland die ambtelijk fuseerden. Beide gemeenten brachten hun ruwweg zeshonderd ambtenaren onder in de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg (BOH). Deze voerde voor beide gemeenten een takenpakket uit dat varieerde van de uitgifte van paspoorten tot het onderhoud van het openbaar groen.
Hardenberg besloot in december 2017 om met ingang van 2019 de stekker eruit te trekken omdat de samenwerking de gemeente hinderde in haar ontwikkeling, zo luidde de uitleg. Ook het feit dat Hardenberg drie keer zo groot is als Ommen speelde een rol bij het stroeve verloop van de samenwerking. Sindsdien zetten beide gemeenten weer hun eigen organisatie op poten. Hardenberg doet vrijwel alles weer zelf, maar Ommen koos voor ervoor om regie- netwerkgemeente te zijn. Dit houdt in dat een groot deel van het reguliere werk wordt uitbesteed aan partners.
Vanaf 2019 tot 2025 worden taken die nu door Hardenberg worden uitgevoerd in goed overleg gefaseerd overgedragen. Hieronder vallen bijvoorbeeld taken op het gebied van ICT en Openbare Werken.

Samen sterker

Per 1 januari gaat Ommen dus voor de publieksdiensten samenwerken met Twenterand, een gemeente die qua inwonertal iets minder dan twee keer zo groot is als Ommen. Bij publieksdiensten gaat het bijvoorbeeld om paspoorten, ID-kaarten, rijbewijzen, geboorteaangiften en het organiseren van verkiezingen.
Voor Ommen is samenwerking belangrijk om de dienstverlening naar de burgers goed te kunnen organiseren. “We zijn een relatief kleine gemeente”, weet Vroomen. “Dat maakt je kwetsbaar, omdat het vrijwel onmogelijk is alle benodigde kennis en expertise in eigen huis te hebben. En we willen voorkomen dat de provincie meer toezicht gaat houden omdat je er zelf niet in slaagt om je zaken op orde te houden. Bovendien sta je samen sterker bij contacten met bijvoorbeeld leveranciers.”
Uiteraard wordt de dienstverlening vanuit het gemeentehuis gedaan. Voor wat betreft de telefonie vindt Vroomen het een pluspunt dat Ommen dit vanuit de eigen organisatie gaat doen. “Het is een stap in onze dienstverlening die ook past in onze organisatie. Hierdoor kan Ommen een directer contact realiseren tussen de inwoners en de gemeentelijke organisatie.”

Wederzijds vertrouwen

Waarom niet is gezocht naar een samenwerkingspartner binnen de Vechtdalregio, zoals bijvoorbeeld de gemeente Dalfsen? Vroomen daarover: “Er zijn gesprekken geweest met geïnteresseerde gemeenten; een aanvraag van bijvoorbeeld een paspoort wordt in principe overal op dezelfde manier geregeld. We hebben gekozen voor Twenterand, omdat de visie op dienstverlening en de schaalgrootte waarop de dienstverlening gebaseerd is het meest bij Ommen past. Die betoonde zich een enthousiaste gesprekspartner omdat ook Twenterand belang heeft bij samenwerking, en we voelden van beide kanten dezelfde urgentie. Ik denk dat er een goede basis van wederzijds vertrouwen is.”
Bijkomend voordeel is dat beide gemeenten al grotendeels op dezelfde wijze en met dezelfde systemen werken. Mede daarop baseert Vroomen de verwachting dat inwoners niet zo heel veel gaan merken van de overgang. “Op het oog verandert er niet zoveel. Inwoners in beide gemeenten kunnen blijven rekenen op vaste gezichten en op betrouwbare dienstverlening in hun eigen gemeente.”

Tekst: Hans Keesmaat

 

Meer foto's

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.