Ommen breidt succesvolle pilot ‘Beschermd Thuis’ uit

OMMEN – Het Wmo-pilotproject Beschermd Thuis in Ommen is een succes. Zodanig dat het aantal mensen dat er gebruik van maakt, vanaf komend jaar wordt uitgebreid van vier naar acht. Deze mensen worden opgenomen door K-vriendelijk en kunnen 24 uur per dag rekenen op ondersteuning.

Beschermd wonen betekent dat mensen wonen in een gebouw waar 24 uur per dag begeleiding en toezicht aanwezig is van professionele medewerkers. Een instelling voor beschermd wonen, in dit geval K-vriendelijk, biedt een veilige woonomgeving en begeleiding bij dagelijkse activiteiten. Met hulp vanuit Beschermd wonen kunnen mensen, net zo lang als nodig is, mee blijven doen in de samenleving en op termijn weer zelfstandig wonen. “Het gaat hierbij om kwetsbare mensen met psychische of psychosociale problemen, die eigenlijk niet zelfstandig kunnen wonen, ook niet met steun van familieleden”, zegt wethouder Alice van den Nieuwboer. “In dit proefproject kunnen ze continu rekenen op zorg en ondersteuning. Die hebben ze niet elke dag nodig, maar ze ervaren dat het fijn is dat die hulp in elk geval nabij is en onmiddellijk inzetbaar. De zorg wordt hierdoor veel meer op maat aangeboden.”

Vervolg

De gemeente Ommen is – als inkoper van de zorg – het project gestart in samenwerking met K-vriendelijk, een stichting die verschillende vormen van zorg- en dienstverlening biedt. Ommen loopt ermee vooruit op landelijke veranderingen in 2024 in de regelingen rond beschermd wonen. Afgelopen jaar zijn er bij de vier betreffende inwoners goede resultaten bereikt, vandaar dat de gemeente het graag wil voortzetten en uitbreiden. Ommen is het project gestart binnen de regio IJsselland. De GGD IJsselland bekijkt en beoordeelt de meldingen en aanvragen voor beschermd wonen voor de regio rond centrumgemeente Zwolle. Met de uitbreiding geeft Ommen er nu zelfstandig een vervolg aan.

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.