Nieuwe leden welkom bij popkoor Vocalicious

0245999_Vocalicious_2.jpg
.

OMMEN – We nemen plaats in de tijdmachine en flitsen terug naar 2013. Betsy Kalma en Anneke Veldman hebben een opgewekte natuur en mogen graag zingen. De twee goedgemutste nachtegaaltjes uit Ommen doen dat bij een zangkoor in Dalfsen. ‘Goh, zoiets moet toch ook in Ommen kunnen’, was de gedachte die opspeelde.

Zogezegd, zo gedaan. Schouders eronder. Familie, buren en kennissen werden gepolst, er werd geflyerd, er verscheen een advertentie in het lokale weekblad en zoals dat gaat in Ommen, onderschat niet de kracht van mond-tot-mondreclame. De bedoeling was een popkoor te vormen waarin iedereen welkom was die plezier heeft aan zingen.

Energie

“Dat het idee aansprak was wel duidelijk”, vult Marion Willems aan. “We hadden in korte tijd vijftig, zestig personen bijeen. Dan begint het punt van een repetitieruimte zoeken, repertoire kiezen, iedereen heeft inspraak en je hoopt natuurlijk op uitnodigingen voor optredens. De ‘highlights’ zogezegd. Dat ging aanvankelijk prima. We hebben in de Carrousel gestaan met ons eigen concert, in het Bostheater, en o ja, we hebben in meerdere kerken gestaan tijdens kerstnachtdiensten, op de Bissingh en ook op het Festival op de Vecht. Op de ponton mochten we niet te uitbundig doen qua beweging, anders begon de boel te schommelen en te schuiven. Stond je toch wel enigszins stijfjes jezelf in te houden.” Dat zal een hele toer geweest zijn. De voorzitter van het gezelschap gaat graag vocaal uit haar dak. Zeker bij haar lievelingsnummer ‘Go Like Elijah’, het opgewekte relipopnummer van Chi Coltrane. Welke oudere jongere kent haar niet, de hoogblonde sirene, die met wapperende haren en behulp van de piano met veel geestdrift haar nummer vertolkt. De lach verschijnt op Willems’ gelaat, “ja, daar krijg ik energie van!”

‘Voor de balans’

Het liep allemaal lekker, een keer of vier, vijf per jaar optreden en verder oefenen in het gebouw van SDG (Soli Deo Gloria), het repertoire doornemen, nummers laten afvallen, nieuwe nummers proberen, tot het noodlot toesloeg: het vervloekte coronavirus. De leden konden niet meer bijeen komen. Wat overbleef was contact via het beeldscherm, maar dat was geen succes en dus ging de stekker er tijdelijk uit. Fnuikend voor een zangkoor. De animo nam af. Van het laaiend vuur dat eens was, bleef een waakvlam over. De corona-ellende lijkt op z’n retour. Samen zingen mag weer. Het vuur moet worden opgepookt. “We zitten nu op 43 leden en streven naar 55 tot 60”, licht de preses toe. “Dan kan het ook beter uit qua kosten. Denk aan de zaalhuur, gage van de dirigent, vergoeding aan het eigen combo en meer van dat soort zaken. Stiekempjes hopen we op wat meer mannen, voor de variatie in geluid.” Kerels zijn bij het popkoor veruit in de minderheid. Roel Timmerman is een van de zeven kerels die deel uitmaakt van het popkoor. “Mijn vrouw was lid. Die heeft me erbij gesleept. Ik had aanvankelijk wat schroom, maar beleef er ontzettend veel plezier aan. Had ik nooit gedacht. Ik zou zeggen: kerels, kom erbij! Mijn lievelingsnummers? Och, dat hangt ook van je stemming af. The Sound of Silence van Simon & Garfunkel vind ik mooi en fijn om te zingen, net als Avond van Boudewijn de Groot. Er zijn nu zeven mannen, daar mogen wat mij betreft best een aantal bij.” Met een knipoog, “al was het maar voor de balans”

‘Gespreid bedje’

Zowel Willems als Timmerman zijn verguld met de komst van Bertus van ’t Foort, nieuwe dirigent die per 1 januari begint. “Dat was een zoektocht, maar het is gelukt”, vertelt de voorzitter met een zucht van opluchting. “Bertus is een jonge vader uit Enschede. Een super enthousiaste, vlotte dirigent, die er net als wij ontzettend veel zin in heeft. We hebben hem benaderd en hebben niet eens echt hoeven pushen. Hij zag het helemaal zitten, roemde onze sound en kan niet wachten om aan de slag te gaan. ‘Een gespreid bedje’, noemde hij het.”
Popkoor Vocalicious heeft ruimte voor nieuwe, enthousiaste leden. “Iedereen is welkom”, meldt Willems ten overvloede. “Zeker jongeren en mannen, die zijn in de minderheid op het moment.” Op website www.popkoorvocalicious.nl vind je meer informatie en kun je via het contactformulier laten weten dat je een keer een met een repetitie wil meedoen.

Tekst/Foto: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.