Natuurboerderij BalkInn krijgt in hoog tempo gestalte

0246156_20221207105214.jpg
Vrijwilligers zijn al enkele maanden bezig met de realisatie van de diverse opstallen van de natuurboerderij in Nieuwleusen (Foto: Evert Schuurman).

NIEUWLEUSEN – Het schiet flink op met de realisatie van natuurboerderij BalkInn. “Ze gaan als de brandweer”, vatte tuin- en landschapsarchitect Anet Scholma de werkzaamheden van de tientallen uitvoerende medewerkers samen. “We zijn verrast door het tempo”, stelde ook grondlegger Evert Schuurman donderdagavond vast tijdens een drukbezochte informatieavond in zalencentrum Het Witte Peerd.

De avond was met name bedoeld om direct betrokkenen en andere geïnteresseerden een indruk te geven van de voortgang, de planning en het toekomstperspectief van de in aanbouw zijnde natuurboerderij op de hoek Westerveen/Bosmansweg. Ook de hamvraag ‘wanneer is het klaar’ kwam ter sprake. Evert Schuurman daarover: “We noemen geen datum, want dat legt alleen maar druk op de vrijwilligers. Maar het zou natuurlijk mooi zijn als we volgend jaar vóór de bouwvak klaar zijn, met het oog op het zomerseizoen. Tot dusver loopt alles perfect.” De initiatiefnemers zijn per saldo al ruim vijf jaar bezig om een educatieve natuurboerderij van de grond te krijgen. Na enkele mislukte pogingen, waarbij vooral een geschikte locatie ontbrak, kwam het idee in een stroomversnelling toen Evert en Frieda Schuurman hun stuk land beschikbaar stelden voor een maatschappelijk doel. De naderhand gevormde stichting zette alle aspecten – financiering, bouwplan, procedures etc. – op poten met hulp van een groot aantal vrijwilligers.

Inrichtingsplan

Zelfs Anet Scholma van het Amsterdamse Buro Mien Ruys, die in haar jeugdjaren in Nieuwleusen heeft gewoond en door haar vroegere buurman Jan Struik werd benaderd, maakt belangeloos een tuinontwerp, dat zij op deze avond toelichtte. Haar inrichtingsplan, dat op detailniveau nog nader wordt uitgewerkt, is gebaseerd op het zogeheten slagenlandschap dat kenmerkend is voor deze regio: lange smalle kavels met een heldere structuur. Vanaf de moestuin, halverwege het terrein, komt een route naar het achterland die aansluit op het toegangshek aan de achterzijde. Bij die achteringang komt waarschijnlijk ook een zitplekje en mogelijk een informatiebord, terwijl er ook plannen liggen voor een labyrint. “Dat is iets anders dan een doolhof”, aldus Scholma. “Dit labyrint draait in een spiraalvorm steeds verder naar binnen.”

Spelen in de natuur

Veel aandacht was er ook voor de educatieve aspecten van de natuurboerderij. Er komt een speelplaats met natuurlijke spelelementen. Daarnaast wordt in samenwerking met de scholen een natuureducatieprogramma opgezet, waarbij vrijwilligers van BalkInn op school les komen geven, maar de leerlingen ook de natuurboerderij gaan bezoeken. “Allerlei organisaties weten ons steeds beter te vinden voor allerlei vormen van samenwerking”, meldde voorzitter Jan van de Hoek. Bijvoorbeeld de kleindierverenigingen in het dorp, Saam Welzijn, de koepelorganisatie Beleef Nieuwleusen, maar ook het Agnieten College, basisscholen en zorgorganisaties. Zo zijn er al gesprekken gaande om mensen met beginnende dementie een ‘warme’ plek te kunnen bieden.

Crowdfunding

Het paviljoen biedt ruimte voor wisseltentoonstellingen en educatieve spelletjes in de natuur. Een scholenproject, compleet met leskisten en lesmappen, is al zo goed als gereed. Naast het paviljoen krijgt de locatie onder meer een bijenstal, een schaapskooi (waarin de ezels worden ondergebracht), een (kinder-)moestuin, schooltuinen en een natuurlijke speeltuin, met elementen als wilgenhutten, stapstenen en een glijbaan. Voor de inrichting van die speeltuin ging afgelopen week een crowdfundingscampagne van start. Hiermee wil men de benodigde 15.000 euro bijeen krijgen. Daarnaast zoekt de stichting vrijwilligers voor zaken als beheer en onderhoud, educatie, fondsenwerving dierverzorging en gastheer-gastvrouwschap. Details daarover staan op de website www.balkinn.nl

Tekst: Hans Keesmaat

Meer foto's

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.