‘Ik ben erg trots op de kinderen en het team van de Polhaar’

0246636_Afscheid_directeur_Polhaar.jpeg
.

Antoinette Holterman neemt na bijna 40 jaar afscheid van het onderwijs

DALFSEN – Antoinette Holterman, directeur van basisschool de Polhaar in Dalfsen, neemt op 1 januari 2023 na bijna 40 jaar afscheid van het onderwijs. Op donderdag 13 december hebben kinderen, ouders, (oud-)collega’s en andere belangstellenden haar op feestelijke wijze symbolisch uitgezwaaid. De geboren en getogen Zwolse zal vooral het werken met de kinderen gaan missen.

Het team en de kinderen van de Polhaar laten ‘juf’ Antoinette niet met stille trom vertrekken. Op dinsdag 13 december werd zij verrast met allerlei festiviteiten. ’s Ochtends kwam ze niet per fiets, zoals voor haar bij mooi weer gebruikelijk was, maar werd zij met een bijzonder vervoermiddel naar school gereden. Omdat ze met haar echtgenoot Jan een camperreis gaat maken, mocht ze nu al een dagje met een camper naar school. Ze werd onthaald met een lied, waarna een feestelijke dag volgde. De schooldag werd met een trommelvoorstelling voor juf Antoinette en alle ouders afgesloten in De Trefkoele+.

Lievelingsslippers

In een interview, afgenomen door kinderen van groep 3 en groep 8 vertelt ze dat ze nog door zou kunnen gaan voordat zij echt de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt, maar zij vindt het nu tijd om te stoppen. Zij benadrukt dat het zeker geen makkelijke beslissing is geweest en dat ze het onderwijsvak nog steeds zeer waardeert. “Ik word nog elke dag zo blij van jullie. Ik geniet ervan als ik in de school loop. En ik ben erg trots op de kinderen en het team van de Polhaar. Maar nu is het tijd voor andere leuke dingen. Ik ben oma van kleine Puk en de net geboren Wies en ik verheug me op een lange vakantie met mijn man met de camper.” Eén van de kinderen van groep 3 vraagt of ze ook lievelingsslippers heeft voor als ze bijvoorbeeld naar Spanje gaat. Antoinette schiet in de lach, maar beantwoordt de vraag vervolgens serieus. Dat is waarom ze zo geniet van het werken met kinderen in de basisschoolleeftijd; ze wordt er blij van.

Trots, heel trots!

Ook de groep-8-kinderen stellen goede vragen o.a. over haar loopbaan. Antoinette vertelt dat ze begonnen is als groepsleerkracht nadat ze in 1981 haar diploma had behaald en ruim 25 jaar voor de klas heeft gestaan in alle groepen op o.a. de St. Franciscusschool, de Michaelschool, De Wingerd, De Andreasschool en De Vlieger. Daarna is ze directeur geweest op de Clemensschool, de Don Boscoschool, de Bernardusschool en tot slot op de Polhaar. Ze voegt nog toe “misschien leuk om te benoemen dat ik alleen werkzaam ben geweest bij scholen die onder Catent (en zijn voorgangers) vallen.” Op de vraag wat ze geworden was als er geen baan bestond als leerkracht of basisschooldirecteur antwoordt ze: “Dan was ik ook iets gaan doen met kinderen. Misschien met kinderen praten zodat ze weer een blij gevoel krijgen. Kinderpsycholoog had me mooi geleken, want iedereen is uniek en iedereen heeft wel iets waar je blij van wordt.”
In het vraaggesprek met de kinderen komen natuurlijk vragen als ‘wat is je favoriete eten, je hobby’s en je lievelingskleur’ voorbij. Maar uit het interview met de jonge gelegenheidsjournalisten blijkt ook dat hoogtepunten op school voor Antoinette Holterman de momenten zijn, waarop de hele school samen is. Dat is bijvoorbeeld met Kerstmis samen naar de kerk of bij de opening van een project met de hele school een lied zingen in de buitenklas. “Dan ben ik trots dat ik directeur mag zijn van de Polhaar met 355 kinderen en 35 teamleden. Heel trots!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.