IJsbeelden Festival in Zwolle is er klaar voor

0246551_0245741IJsbeelden.jpg
.

ZWOLLE – Het Nederlands IJsbeelden Festival bij de IJsselhallen in Zwolle is in de loop der jaren uitgegroeid tot het grootste winterevenement van Nederland. Na twee gemiste edities, gaat het evenement dit jaar eindelijk weer door, ditmaal met als thema ‘What a wonderful world’. Het grootste ijssculpturen festival van Europa vindt plaats van 17 december 2022 tot en met 5 maart 2023. De vorige editie trok volgens de organisatie zo’n 120.000 bezoekers. De 42 internationale kunstenaars, oftewel carvers, zijn inmiddels klaar met hun ijs- en sneeuwbeelden.

In roerige tijden als deze, veroorzaakt door verschillende vormen van onrust in de wereld, wil de organisatie een tegengeluid laten horen. “Juist nú willen we namelijk samen genieten van de mooie dingen in het leven. Sterker nog, het verlangen naar reizen, entertainment en andere leuke dingen doen met elkaar, is nog nooit zo groot geweest. Het Nederlands IJsbeelden Festival wil mensen voorzien in die behoefte en laten zien hoe mooi, ondanks alles, de wereld nog steeds is. De ijskunstenaars zullen dit thema vertalen naar ijs- en sneeuwsculpturen tot wel zes meter hoog. ‘Special effects’, van licht en geluid, maken de beelden nóg magischer dan dat ze al zijn.”
De carvers reizen vanuit alle hoeken van de wereld naar Nederland af: vanuit Canada en Amerika, tot aan Polen, Finland en Oekraïne. Bij een temperatuur van -10 graden C°, verwerken zij dit jaar een record hoeveelheid sneeuw en ijs, bijna 600.000 kilo, in de vrieshal van 1.200 vierkante meter.
Dit jaar is er een primeur binnen het team: Voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlands IJsbeelden Festival doet er zelfs een carver uit Suriname mee. Nishal Hindori is geboren in het zonnige Paramaribo en kwam tijdens zijn studie, ‘The Central Academy of Fine Art’, in China voor het eerst in aanraking met ijsbeeldhouwkunst. En met succes: Nishal deed in China succesvol mee aan verschillende ijs- en sneeuwbeeldhouwcompetities. China is de bakermat van de ijsbeeldhouwkunst, een perfecte leerschool. Door zijn deelname aan verschillende competities werd Nishal de allereerste ijs- en sneeuwbeeldhouwer uit de Surinaamse geschiedenis. Een eervolle titel, die hij met veel trots en passie vertegenwoordigt.

Winterjassen

Het IJsbeelden Festival in Zwolle en de stichtingen MYzwolle en Humane hebben hun handen ineen geslagen om tijdens het festival zoveel mogelijk winterjassen in te zamelen voor Oekraïne. Bezoekers van het IJsbeelden Festival worden gevraagd de zolderkast leeg te halen en winterjassen mee te nemen of om hun eigen winterjas na afloop achter te laten op het IJsbeelden Festival. Broekaart, organisator van het IJsbeelden Festival zegt hierover: “Stel dat één op de tien bezoekers een gebruikte jas doneert, dan wordt het al een enorme succesvolle actie”.

 

www.ijsbeelden.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.