Groen, je moet het maar gewoon gaan doen!

0246626_WhatsApp_Image_2022-12-12_at_094241.jpeg
.

De Spiegel gaat voor groen…

DALFSEN – ….Want het is simpelweg bewezen: buiten leren heeft voor kinderen veel voordelen. Het is gezond en de zintuigen worden meer geprikkeld dan binnen in een klaslokaal. Bewegen maakt leren makkelijker, het stimuleert het brein. Het maakt kinderen creatiever, rustiger (ze kunnen hun energie kwijt) en ze krijgen meer waardering voor de natuur. Ook bewezen door onderzoekers: kinderen die regelmatig buiten zijn, vertonen minder vaak vervelend of moeilijk gedrag, dan kinderen die weinig buitenkomen. Ook zou leren samenwerken en het oplossen van ruzietjes, buiten makkelijker gaan.

Naast de plannen voor de vergroening van het gehele schoolplein wilde de Spiegel al vast aan de slag gaan in het groen. Daarom helpen kinderen uit groep 5 elke week mee in de moestuin van het Groene Hof bij Natuurboerderij de Lindenhoeve in Dalfsen. Iedere week gaat een groepje kinderen naar de moestuin, waar ze les krijgen van Jolanda Dijkman, een enthousiaste ouder. Zo komen ze in aanraking met alle voorkomende werkzaamheden in de tuin. Naast uitleg en les over groentes, fruit, bloemen en wilde planten leren de kinderen ook schoffelen, oogsten, boontjes doppen en bijvoorbeeld compost maken.

Zaaien en opkweken

Als het voorjaar eraan komt, zullen ze gaan zaaien in de moestuin en verschillende groentes opkweken in de klas. Zo worden er ook dingen gekweekt die direct op de boterham kunnen in de pauze. Hiervoor zijn zadenpakketten aangevraagd bij de Provincie. Deze worden weer gedeeld met het Groene Hof en zo ontstaat er een win-win situatie. Jolanda Dijkman: “In het voorjaar hopen we ze gastlessen te kunnen aanbieden over insecten en bijen die vliegen op het terrein van de Lindenhoeve. Ook hebben de Lindenhoeve en Groen Gebogen leskisten aangeboden waar we gebruik van kunnen maken en mochten we al een spiksplinternieuwe nieuwe leskist over water uittesten van het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Er is ook een leskist van Groen Gebogen over bodemdieren, aangeboden door het Prins Bernard Cultuurfonds. Deze gaan we in het voorjaar zeker gebruiken, want bodemleven is heel belangrijk voor een moestuin. Ook in de winter valt nog voldoende te leren over bijvoorbeeld het onderhouden van het gereedschap, zaden uitzoeken die gezaaid worden in het voorjaar, het maken van bordjes voor de moestuin en samen verse boerenkool-stamppot maken op school, direct uit de moestuin! Ideeën zijn er genoeg en alle hulp is welkom. Zo hebben we ook al hulp en tips gevraagd aan Natuur en Milieu Overijssel. Mochten er mensen zijn die ons willen helpen als begeleiding/lesgeven bij het moestuinieren op de vrijdagmiddag, dan houden we ons zeer aanbevolen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.