Gemeente steunt het belevingsproject van Enjoy Junners

OMMEN – De gemeente Ommen draagt 25.000 euro bij aan het project Enjoy Junners, een ‘belevingsbedrijf’ dat de beleefbaarheid en toegankelijkheid van Junne wil vergroten.

Het college van burgemeester en wethouders honoreert hiermee het verzoek van Belevingsbedrijf Enjoy Junners in het kader van de aanvraag van een zogeheten Leader-subsidie. Dit is Europees geld voor initiatieven die ten doel hebben de leefbaarheid en toeristisch-recreatieve aantrekkelijkheid van een plaats of regio te vergroten. Zo’n aanvraag maakt kans van slagen als de betreffende gemeente garant staat voor co-financiering. B&W zeggen met deze bijdrage haar aandeel hierin toe. Het bedrag wordt uitgekeerd wanneer GS van Overijssel de subsidie toewijst na een positief advies van de Lokale Actie Groep Leader Noord-Overijssel. Dat positieve advies ligt er inmiddels. Wel moet de gemeenteraad zich hier nog over uitspreken.

Streekproducten

Het initiatief wil met name de bereiding van en het kennismaken met streekproducten, de (pluk)tuin, boomgaard en het landschap van Junne openstellen voor een breder publiek, in de vorm van diverse activiteiten waar iedereen aan kan deelnemen. Hiervoor moeten diverse voorzieningen worden getroffen en aanpassingen worden gedaan in en rond de locatie van het belevingsbedrijf aan de Junnerweg. Zo kan in een te realiseren paviljoen een horeca-onderneming gevestigd worden. “Als college zijn we graag bereid dit project te ondersteunen”, zegt wethouder Bart Jaspers Faijer. “De toekomstvisie van het landgoed past in onze omgevingsvisie. Met het project wordt de beleefbaarheid en toegankelijkheid vergroot.” De gemeente ziet met name kansen in een breder aanbod dat kan bijdragen tot verlenging van het toeristenseizoen en samenwerking met andere maatschappelijke initiatieven.
Ommen verleende in 2020 een tijdelijke vergunning waarmee het bedrijf zich ter plaatse kon vestigen, hoewel dat in strijd is met de agrarische bestemming. Die tijdelijke vergunning verloopt in februari volgend jaar, maar de gemeente is van zins deze met twee jaar te verlengen. Daarnaast heeft ASR, de eigenaar van het landgoed, onlangs een principeverzoek ingediend om te bestemming permanent te wijzigen. Verwacht wordt dat daarover in de loop van 2023 een besluit wordt genomen.

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.