Gemeente Dalfsen koopt grond onder Kappers

DALFSEN – De gemeente Dalfsen koopt het perceel onder de voormalige Zaal Kappers in Hoonhorst van Dorpscoöperatie Hart van Hoonhorst. Zo zorgt de gemeente ervoor dat het pand de belangrijke maatschappelijke rol kan blijven vervullen. Met de aankoop is 350.000 euro gemoeid. De opbrengst van de grondverkoop kan geïnvesteerd worden in het pand. Verder wordt nu ook de subsidie van Provincie Overijssel mogelijk.

Op dit moment wordt er nog volop getimmerd aan het pand, maar het is de bedoeling dat vanaf 1 januari 2023 Grand Café Thuis bij Kappers de deuren opent. De bibliotheek en het Anjerpunt hebben inmiddels alweer een plekje in het pand gevonden. Na de aankoop van de grond door de gemeente Dalfsen krijgt de dorpscoöperatie een zogenoemd ‘opstalrecht’. De dorpscoöperatie blijft zo eigenaar van het pand en gaat het beheren en verhuren. De coöperatie is sinds juni volop aan het investeren in het pand door het te verbouwen en te verduurzamen. 1 januari moet alles klaar zijn.
Voorzitter Andries van Daalen vertelt: “Wij maken er samen met een betrokken bouwteam van lokale ondernemers en heel veel enthousiaste vrijwilligers een duurzaam en toekomstbestendig pand van. Een pand waarin Grand Café Thuis bij Kappers een plaats krijgt, maar waar ook ruimte is voor sociaal maatschappelijke activiteiten. Wij hebben samen met de gemeente Dalfsen een optimale oplossing gevonden om al onze plannen uit te kunnen voeren.”
“Het is een bijzonder initiatief vanuit het dorp, écht in het belang van het dorp”, vertelt wethouder Jan Uitslag. “Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de leefbaarheid van Hoonhorst en omgeving. Iets wat wij als gemeente omarmen. Dit alles geeft wel aan hoe betrokken de inwoners van Hoonhorst zijn bij hun dorp. Zoals ze zelf al zeiden: ‘Kappers, ons café’.” Wethouder Van Leeuwen vult aan: “Met de aankoop van de ondergrond voorkomen we ook dat op deze locatie onwenselijke ontwikkelingen plaats gaan vinden. Een mooi voorbeeld van een win-winsituatie.”

Denktank

Toen het bericht van de opheffing van Kappers eind oktober 2021 naar buiten kwam, startten Duurzaam Hoonhorst en Plaatselijk Belang een initiatief tot behoud van Kappers. Daar sloten ook enkele ondernemers uit het dorp zich bij aan: de denktank ‘Kappers, ons café’ was daarmee geboren. De denktank ging in een hoog tempo en met veel enthousiasme aan de slag om ervoor te zorgen dat eind 2021/begin 2022 de koop van het volledige pand vanuit het dorp gerealiseerd kon worden. Heel veel dorpsbewoners waren ondertussen bij dit project betrokken als leden en/of vrijwilliger, wat resulteerde in de oprichting van de Dorpscoöperatie. Op 31 januari 2022 werden de handtekeningen onder de overdrachtsakte gezet en was de aankoop door de Dorpscoöperatie een feit. Nu de gemeente Dalfsen de grond koopt van de dorpscoöperatie kan met dit geld verder geïnvesteerd worden in deze locatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.