Fotografenplatform Kamerata jubileert met expositie in ongebruikelijke opzet

V.l.n.r. Klaas Poppens, Marlies van Lent, Ruud Schuuring en Paul Scholten (foto: Paul Scholten).

DALFSEN – “Veel andere fotoclubs hanteren een standaardaanpak bij exposities: in een rechthoekige lijst, met een passe-partout om de foto heen. Bij ons geldt ‘vrijheid, blijheid’. Bijna alles kan en mag. Al hang je je foto’s op aan een droogtrommel.”

In deze bewoordingen schetst Klaas Poppens de onalledaagse aanpak van fotografenplatform Kamerata. Een opmerkelijk gezelschap van fotografen uit de regio rond Zwolle, dat het tienjarig bestaan viert met een expositie rond kerst en nieuwjaar in de voormalige synagoge van Dalfsen. Dertien ‘leden’ van de club tonen dan ruim veertig recente foto’s, uiteraard ook weer gepresenteerd op een onorthodoxe manier. Van ’leden’ mag je niet spreken bij Kamerata, ook niet van bestuursleden, al stuurt Poppens samen met mede-initiatiefnemer Paul Scholten de organisatie aan. Kamerata organiseert exposities en andere aan fotografie gelieerde activiteiten, zoals exposities, thema-avonden, fotobespreekavonden en dagtrips. “Op die bespreekavonden kijken we naar elkaars werk en geven we elkaar tips”, aldus Paul Scholten. “Die dagtripjes regelen we zelf, vaak met zo’n vijf auto’s, op fotogenieke locaties, waarbij iedereen zelf een lunch meeneemt.”
De activiteiten staan open voor de nu circa 85 lezers van de nieuwsbrieven van Kamerata. “Iedereen kan die aanvragen en kan dus ook meedoen”, weet Poppens. “Wel vragen we meestal een kleine bijdrage om de activiteit kostendekkend te maken, al vinden we voor vrijwel elke activiteit ook wel sponsors.”

Waslijnen

De manier waarop het werk getoond wordt, is vaak origineel. Poppens: “We hebben in de achterliggende jaren al van alles gedaan. Tijdens onze eerste expositie, in het Dalfser gemeentehuis, werkten we met spiegels, waardoor een 3D-effect ontstond. Maar we hebben ook foto’s aan waslijnen gehangen en in struiken gestopt, zoals tijdens een zomerexpositie bij stuw Vechterweerd. Ik kom vaak zelf met ideeën, maar exposanten kunnen die ook aandragen. Toegegeven, sommige experimenten zijn mislukt, maar daar zijn we niet bang voor. Vrijwel niets is te gek, al kijken we wel of het praktisch, technisch en financieel haalbaar is.”

Boekrol

Ook de foto’s die in de jubileumtentoonstelling te zien zijn, worden op een minder gangbare manier getoond. De voormalige synagoge heeft een dwarsbalk in het interieur, wat Kamerata inspireerde om er een zogeheten thora, een grote boekrol van zo’n 3,5 meter hoog en 60 cm breed, aan op te hangen. Met een trekstang kunnen bezoekers deze handmatig in beweging zetten, waarna de geëxposeerde foto’s één voor één voorbij komen. De deelnemers waren vrij in hun themakeuzes, maar een aantal van hen heeft een link gelegd naar de winter, kerst, oud en nieuw, rook of vuurwerk.
Waarom die ongebruikelijke benadering? “Het idee kwam voort uit onze tweede expositie”, legt Poppens uit, “toen iemand tegen een lijst stootte en het glas aan scherven viel. Toevallig sloot dat gebarsten glas goed aan bij de getoonde foto en dus hebben we die lijst gewoon weer opgehangen. Dat maakte veel reacties los en daar is het ons eigenlijk om te doen. Overigens exposeren we sindsdien steevast zonder glasplaten en passe-partouts. Die beïnvloeden de manier waarop je naar een foto kijkt op een negatieve manier.”
Paul Scholten vult aan: “We proberen mensen uit hun comfortzone te halen, hen te prikkelen en op een andere wijze naar foto’s te laten kijken. Tijdens de jubileumexpositie liggen er bijvoorbeeld ook diverse foto’s gewoon op tafel. Dan kunnen mensen ze vastpakken en schiften. Door deze opzet blijven mensen ook langer hangen op de exposities.”

Expo in de synagoge

De expositie in de voormalige Synagoge aan de Julianastraat 18 in Dalfsen wordt op vrijdagmiddag 23 december officieel geopend (voor genodigden). Aansluitend is ze vanaf zaterdag 24 december tot en met zaterdag 7 januari te zien (dagelijks ’s middag van 14.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van zondag 25 december (Eerste Kerstdag) en zondag 1 januari).

 

Tekst: Hans Keesmaat

Meer foto's

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.