Escaperoom Het Meulemans op deel van boerderij

0247287_Meulemans_Wim_Marieke_bij_entree.JPG
Wim en Marieke bij de entree van hun escaperoom

Initiatiefnemers Wim Jalink en Marieke van Lenthe: ‘Thema is het boerenleven in de vier seizoenen’

DALFSEN – Een escaperoom met een sterke binding met de veehouderij, zo omschrijven veehouder Wim Jalink en zijn vrouw Marieke van Lenthe hun onlangs gestarte nieuwe activiteit: Escaperoom Het Meulemans, te vinden in de omgebouwde deel van hun gelijknamige boerderij aan de Slennebroekerweg tussen Dalfsen en Heino. De deelnemers krijgen hun puntenscore in de vorm van liters melk; “We noemen het geen educatie; het is vooral leuk en spannend om te doen. Natuurlijk is het mooi als de deelnemers iets van de veehouderij opsteken. En het is heel belangrijk om in gesprek te blijven als boer en burger.”

De realisatie van de nieuwe escaperoom met een oppervlakte van zo’n 150 vierkante meter had een flinke aanloop. Vier jaar geleden werd een vergunning aangevraagd. “Mijn zus opperde ooit als soort van grapje om hier een escaperoom te bouwen. Later zijn we daar serieus over gaan nadenken”, vertelt Wim. Het stel bezocht de afgelopen jaren de nodige escaperooms om inspiratie op te doen. “Maar met drie kleine kinderen is het al druk genoeg. Het was ook meer werk dan we dachten, zo moest bijvoorbeeld een riolering verlegd worden. Het mocht ook niet ten koste gaan van de melkveehouderij. Al het werk moest dus tussen de bedrijven door gebeuren en dan lagen de voorbereidingen in drukke tijden op de boerderij zo een half jaar stil. Inmiddels hebben de kalveren die er altijd stonden een andere plek gekregen. En nu draait het dus, al hebben we geen officiële opening of zo gehad.”
Marieke, in het dagelijks leven docente op een basisschool in Zwolle, bedacht de op te lossen puzzels en werkte het verhaal uit. “Ik mag natuurlijk niks verklappen, er kunnen daarom ook binnen geen foto’s gemaakt worden, maar het thema kun je het best samenvatten als de vier seizoenen in het boerenleven. Dat begint in de lente met de geboorte van een kalfje, nieuw leven dus, ook al klopt dat niet helemaal met de praktijk op de boerderij. In de zomer gaat het om het voer voor de winter binnen te halen en in de herfst komt de mais van het land. In de winter tenslotte gaat het om het voedsel dat gegeten wordt en het verband tussen dat voedsel en de boer die daarvoor heeft gezorgd.”

Intensief

Deelnemers gaan in groepen van zo’n vier tot zes mensen de verschillende ruimtes binnen om daar allerlei opdrachten en raadsels op te lossen om zo verder te kunnen. Marieke zit dan in een kleine controlekamer, ziet en hoort de deelnemers en kan ze desgewenst via de luidsprekers helpen met een tip. “Dat is best intensief werk. De ene deelnemer ziet de oplossing van een puzzel meteen maar de ander moet ik echt helpen, die zijn soms aan het aanmodderen. Maar dat moet je ook weer niet te snel doen omdat je ze anders net niet de kans geeft om zelf het antwoord te vinden. Het mooiste is een tip geven die ze niet als tip herkennen maar die ze wel vooruit helpt.”
Wim: “In meer commerciële escaperooms moet een groep meestal binnen een uur klaar zijn, dan wacht weer een volgende groep. Bij ons hoeft dat niet, het mag ook vijf of zes kwartier duren. Ik vind het zelf ook nooit leuk als je halverwege een escaperoom moet stoppen omdat de tijd op is. Gastvrijheid is voor ons heel belangrijk. Als we tijd hebben en er interesse is, dan kunnen de deelnemers na afloop de koeienstal bekijken. Nee, als ze willen bijpraten met een biertje, dan moeten ze echt naar een horecazaak elders. Gek genoeg denken de meeste deelnemers na afloop dat ze sneller waren dan in werkelijkheid. Een uur schatten ze dan terwijl dat dus echt 20 minuten meer was.”

Schetsboek

Kennis van de landbouw kan zeker een voordeel zijn, zo denkt Wim die zich vooral met de techniek bezig houdt. “Als we het hebben over een schetsboek, dan denken burgers aan zo’n boek waarin je kunt tekenen. Terwijl elke veehouder weet dat daar kalfjes in staan. Voordat we echt begonnen hebben we proefgedraaid met vier of vijf testgroepen en daarna nog veel aangepast. Wat er nu staat is een goed concept voor een escaperoom denken we.”
Volgens Marieke zijn zowel de reacties van agrarische als niet-agrarische deelnemers positief. “Mijn vader is zelf boer en hij heeft het samen met vrienden gedaan. Hij vond het erg leuk en spannend. Sommige escaperooms kunnen heel erg griezelig zijn, echte horror soms, maar daar hebben we hier bewust niet voor gekozen. Een groep moet het vooral samen doen, daar gaat het om. Dan maakt het verder niet uit of het vrienden- of jongerengroepen of gezinnen met kleine kinderen zijn. We zijn ook blij dat de reacties van elke groep tot nu toe enthousiast en positief waren.”

Koeien nummer 1

Is of wordt hun escaperoom een belangrijke nieuwe inkomstenbron naast de veehouderij? “Misschien, dat zou op zich kunnen. In Haaksbergen zit een escaperoom in een oude melkput, daar zijn we ook wezen kijken, en daar komen wel drie- tot vierhonderd groepen per jaar. Hier hadden we onlangs drie groepen in een week en dat was flink druk. Als je sterk zou willen groeien dan moet je ook flink aan de weg timmeren. Misschien zelfs extra medewerkers aannemen, dat zie je ook wel bij andere escaperooms. Voorlopig willen we vooral onze tijd en gemaakte kosten terug verdienen. Zoals bekend rekenen wij boeren ons altijd snel rijk, maar de koeien blijven op nummer 1 staan. Bovendien werkt Marieke buitenshuis. Aan de andere kant, zeg nooit nooit. We hebben ons in ieder geval alvast aangesloten bij ‘De Boer als Gastheer’ in het Vechtdal.”

Meer info op www.hetmeulemans.nl.

 

Meer foto's

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.