Column: Historische Kring Dalfsen

Wat zouden wij het nu mooi gevonden hebben als de Vecht al haar oorspronkelijke bochten ten westen en oosten van Dalfsen had behouden. Als een slang was de rivier door het landschap gekronkeld. Ruim honderd jaren geleden dacht men daar heel anders over. Dat blijkt uit het artikel daaromtrent in de nieuwe Rondom Dalfsen. Tussen Dalfsen en Zwolle is een aantal bochten rechtgetrokken. Gelukkig niet allemaal en is het geen kanaalachtig aanzien geworden. Veel oorspronkelijks is nog te herkennen, al weet niemand meer hoe het ooit was. Met het aanzien van de Vechtdijk ligt dat iets anders. Ooit stond daar zelfs een sigarenfabriek, die van Van Ankum. Vlakbij een oud huis waar nu de ingang naar – voorheen – Fokkens is. Veel bekende Dalfsenaren passeren de revue bij de beschrijving van de bewoners van dit afgebroken pand.
Afgebroken zijn gelukkig niet de meestershuizen in Hoonhorst en in Lenthe. Deze huizen zijn speciaal gebouwd voor het eerste hoofd van de naastliggende school. Een slimme manier om goed personeel aan te trekken in tijden van woningschaarste. Van deze meestershuizen zijn er nog veel in de gemeente Dalfsen, zoals zal blijken uit toekomstige afleveringen van het tijdschrift. Opvallende huizen, maar geen monumenten. Dat geldt wel voor de Rooms Katholieke Heilig Hartkerk aan de Posthoornweg in Lemelerveld. Wellicht het enige neogothische gebouw in de gemeente. Aan de buitenkant al bijna honderd jaar onveranderd met fraaie glas-in-loodramen. Dat blijkt uit de foto’s. De binnenkant van de kerk mag er ook zijn, al heeft de modernisering wel behoorlijk wat veranderingen met zich meegebracht. Dat waren niet allemaal verbeteringen.
Enorme veranderingen zijn er wel geweest in het Franse dorp Lourdes na de overgeleverde verschijning van Maria aan Bernadette Soubirous. Daarvan getuigt ook het verslag uit 1921 van Dora Ligtenberg-Kappers, tante Dora in Hoonhorst. Zij is er verscheidene keren geweest. Het bedevaartsdorp trekt nog elk jaar miljoenen mensen.
Kortom, deze wederom fraai vormgegeven en nieuwe Rondom Dalfsen, voorzien van vele illustraties, is de moeite waard. Wie het blad niet in de bus krijgt kan losse nummers kopen bij de boekhandels in Dalfsen, bij Wennemars in Oudleusen en bij Blitsspul in Lemelerveld.

Namens de redactie, Jan Sibelt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.