Collectieve aanpak zorgt voor tien nieuwe starterswoningen in Westerbouwlanden

0246744_SAM7481.JPG
Toekomstige bewoners Arjan Tuin en Lisanne Aalbers beide afkomstig uit Punthorst legden vrijdagmiddag de laatste betonnen vloerplaten voor de bouw van tien nieuwe woningen aan de Dagpauwoog in Nieuwleusen.

NIEUWLEUSEN – De nieuwbouwwijk Westerbouwlanden in Nieuwleusen ontwikkelt zich in gestaag tempo. Vrijdagmiddag werd het formele startsein gegeven voor de bouw van tien nieuwe starterswoningen op de hoek van de Dagpauwoog en de Grote Vos. De woningen komen er dankzij het zogeheten Collectieve Participatie Opdrachtgeverschap (CPO), een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject.

Deze constructie maakt de realisatie van een groep sociale koopwoningen haalbaarder voor starters, onder meer omdat kan worden geprofiteerd van schaalvoordelen. De jonge huiseigenaren die uit 38 aanmeldingen voor de tien woningen waren ingeloot, staken in het voortraject de koppen bij elkaar om samen tot een haalbaar en betaalbaar bouwplan te komen. “We hebben tijdens maandelijkse vergaderingen overlegd over de aanpak en de voortgang”, zegt Ronald Schoemaker, voorzitter van de hiertoe opgerichte vereniging. “We gingen zelf op zoek naar een procesbegeleider, een architect en, in een iets later stadium, een aannemer, met wie we de mogelijkheden in kaart brachten. Zo kwamen we tot een basisontwerp voor de tien woningen, waar ieder, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden, het zijne aan kon laten toevoegen door de architect. Uiteraard binnen de stedenbouwkundige randvoorwaarden. De woningen verschillen dus van elkaar, maar zijn voor iedere deelnemer betaalbaar.”

Schaalvergroting

Het CPO is een primeur voor Nieuwleusen. De gemeente betaalt de kosten voor vorming van de groep en de begeleiding tot de oprichting van de CPO-vereniging. De notariskosten en alle kosten daarna zijn voor de vereniging. Met deze aanpak profiteren de deelnemers niet alleen financieel van de schaalvergroting, maar in sommige gevallen ook van korting op de grondprijs en een starterslening van de gemeente. De samenwerking verliep soepel, zegt ook toekomstige bewoner Arjan Tuin, nu nog woonachtig in Punthorst. “Als je zo’n project op aangekochte bouwgrond in je eentje wilt realiseren, is dat een stuk moeilijker. Ook nu was het nog lastig, omdat de bouwkosten in de loop van het achterliggende jaar bleven stijgen. Daardoor is het duurder geworden dan we aan het begin hadden ingeschat, maar we zijn blij dat het gelukt is.”

Betaalbare koopwoningen

Met de tien woningen, verdeeld over drie rijen, is opnieuw een bouwblok toegevoegd aan de wijk Westerbouwlanden, die aldus in de pas loopt met de ontwikkelingen op de woningmarkt. Want net als elders in het land is ook in de gemeente Dalfsen grote behoefte aan met name koopwoningen die betaalbaar zijn voor jongeren uit de eigen omgeving. “Het is een uitdaging om jongeren een eigen plekje te geven in de omgeving waarin ze opgroeien”, weet ook wethouder André Schuurman. “Uiteindelijk zijn jongeren het draagvlak voor de samenleving van morgen.”
De begeleiding is in handen van Ushi Kenniscentrum Bouwen. Bouwbedrijf Hoogeslag uit Mariënheem realiseert de woningen, die volgens een krappe planning voor de bouwvak opgeleverd kunnen worden. Voor dit jaar hoopt de gemeente Dalfsen in totaal 180 nieuwe woningen te realiseren, verspreid over de verschillende kernen. Een aanzienlijk deel daarvan wordt vooral in Nieuwleusen en Lemelerveld gerealiseerd. Maar het duurt nog wel vijf à zes jaar voordat de wijk Westerbouwlanden helemaal klaar is. In totaal komen er nog zo’n 180 woningen bij in het gebied tussen Prinses Beatrixlaan, Bouwhuisweg en het Zandspeur. “Maar dat gaat gefaseerd gebeuren”, weet Schuurman. “We gaan uit van gedoseerde groei, omdat té snel bouwen de lokale woningmarkt kan beïnvloeden. Autonome groei met een plusje, zo noemen we het. Voldoende om de eigen bevolkingsaanwas te huisvesten en mogelijk nog mensen van buitenaf die hier graag willen wonen, bijvoorbeeld vanwege economische binding.”

Soepel

Ook in andere kernen van Dalfsen gaat de woningbouw verder. Recentelijk besloot het college van burgemeester en wethouders om in Oudleusen vijf extra starterswoningen mogelijk te maken via eenzelfde CPO-constructie. Die komen in de plaats van een eerder plan voor twee vrijstaande woningen. “Ook de provincie was bereid hieraan mee te werken”, weet de wethouder. “Die stelt zich wel vaker soepel op, in de wetenschap dat verjonging essentieel is voor de toekomstige ontwikkeling van kleine kernen.”

 

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.