Advies aan gemeenteraad: maak van de Buldersweg een zandweg

0247358_Buldersweg.JPG
De gemeente Dalfsen nam in het verleden met borden en drempels al diverse maatregelen om de Buldersweg verkeersveiliger te maken. Een werkgroep stelt nu voor om deze om te vormen tot een zandweg met een natuurlijke uitstraling.

NIEUWLEUSEN – Als de Buldersweg vanaf het Westerveen tot aan het Zandspeur wordt omgevormd tot een zandweg met een natuurlijke en recreatieve functie, is dat beter voor zowel mens als natuur. Zo luidt het advies van de werkgroep Vergroenen van de bewonerscoöperatie Nieuwleusen Synergie aan de gemeenteraad van Dalfsen.

De werkgroep denkt dat een herstructurering van deze weg meerdere uitgangspunten dient, die ook door de gemeenteraad worden ondersteund. Zij noemt in haar advies de factoren verkeersveiligheid, biodiversiteit, recreatie en een groene skyline van Nieuwleusen.
De werkgroep stuurde deze week een e-mail met tekst en uitleg over dit opmerkelijke plan naar de raadsfracties. Ze reageert ermee op de motie ‘Dorpsrondjes’, die de raad eind oktober unaniem had aangenomen. Deze motie stimuleerde de werkgroep om eens goed te kijken naar de kruising Beatrixlaan/Buldersweg. Deze blijkt een gevaarlijk kruispunt waar al verscheidene ongevallen en bijna-ongevallen hebben plaatsgevonden.

Verzakte bermen

Omdat de weg smal is, kunnen auto’s elkaar niet passeren zonder dat ze de berm in moeten. Daardoor verzakken de bermen, wat kan leiden tot nog meer gevaarlijke situaties, met name ook voor fietsers. Een afsluiting van het weggedeelte neemt deze weg, terwijl het verkeer gestimuleerd zal worden om de Jagtlusterallee – de eigenlijke uitvalsweg van de kern Nieuwleusen – te nemen.
Een transformatie tot zandweg bevordert ook de biodiversiteit, meent de werkgroep Vergroenen. Een zandweg is rijker aan planten- en diersoorten dan een verharde weg, stelt ze. Als de weg wordt versmald en er minder verkeer is, kunnen solitaire wespen en bijen beter gedijen en komen er meer verschillende bloeiende planten.
Daarnaast wordt de Buldersweg nu al veel gebruikt voor fietsers, wandelaars, hondenbezitters en vissers, alsmede voor educatieve doeleinden en waterberging. Dit recreatieve gebruik verhoudt zich slecht tot het autoverkeer. Een omvorming tot zandweg kan de omgeving veranderen in een aangenaam verblijfsgebied, waarmee de werkgroep lokaal invulling geeft aan de wensen die de gemeenteraad formuleerde in haar motie ‘Dorpsrondjes’. Ook andere wandel- en fietspaden kunnen erop worden aangesloten.

Betere entree

Verder zou een ‘groen-blauwe wand’ met natuur- en beleefelementen de aanblik van Nieuwleusen vanaf de entree kunnen verbeteren, doordat het directe zicht op de bebouwing vanaf deze zijde wordt weggenomen. Ook sluit deze indeling aan op het slagenlandschap en dus bij de cultuurhistorische groenstructuur van de regio.
Hoewel het weggedeelte geen direct aanwonenden heeft, beseft de werkgroep dat haar advies grote gevolgen kan hebben. Ze sluit niet uit dat het verkeer een andere route zal gaan zoeken, waarbij het behalve op de Jagtlusterallee mogelijk ook drukker wordt op de Bouwhuisweg, die parallel loopt aan de Buldersweg. Als optie wordt een afsluiting van de splitsing Beatrixlaan/Bouwhuisweg genoemd, maar een definitieve oplossing zal in overleg met alle betrokken bewoners, het waterschap en de provincie en in relatie tot de gehele ontsluiting van Nieuwleusen bekeken moeten worden. Maar eerst is het woord aan de gemeenteraad, al staat er nog geen concreet voorstel op de raadsagenda.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.