Uit Hei en Dennen: Paasvuur

0244148_Antoinette_Pieterman.jpg
.

Of dat nog mag? Er komt uiteraard stikstof vrij, maar in een weiland maakt dat toch niet zoveel uit? Ik heb sinds mijn twaalfde jaar geen paasvuur meer meegemaakt, maar wat herinner ik me die ene avond in het jaar, dat je vol verwachting met je ouders rond het vuur stond. In Giethmen vond het feest plaats in een weiland van één van de boerderijen. Mijn Rotterdamse ouders, die dit fenomeen niet kenden hielden ons in het begin nog krampachtig vast, maar toen ze de andere kinderen opgetogen langs het vuur zagen springen, mochten ook wij meedoen. Verstonden mijn ouders hun verre- en naaste buren? Nou en of, de ij is een ie, we zijn is wie bint en berichten uit de buurt is ‘ejtaluheurt’. De boerenbevolking vond ons gezin prima. De ouders van mijn vriendinnetje Ellie werden zo niet ontvangen. Mijn ouders wisten precies waarom, maar aan de kinderen werd dat niet verteld. Hun vader was te enthousiast geweest met de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Ook veinsden zij het plaatselijke dialect niet te verstaan en waren ze padvinderij-aanhangers. Werd mijn vriendinnetje geslagen en riep ze dan ‘hou op’, dan kreeg ze, naar de vertaling van het Giethmens nog meer klappen. Het zat hen niet mee. Ik was dol op mijn foute ’tante Lenie’, ze was lief en begripvol en troostte me vaak als mijn moeder onaardig tegen me was. Waarom moeder onaardig tegen mij deed? Omdat ik een bangelijk meisje was. Zij was een moedige vrouw en hoe kwam ze nou aan zo’n verlegen angstig kind? Tja, dat heb je niet zelf in de hand, daar word je mee geboren. Dat is later wel beter geworden hoor. Paasvuur is in feite een heidense traditie, is mij verteld. Ik zou het nog wel eens mee willen maken, nu aan de hand van Gerrit. Maar gebeurt dat nog? Dat geldt ook voor carbid schieten: melkbussen bestaan niet meer, dus daar heb ik niets van te duchten. Waar komen dat geluid en die kruiddampen dan vandaan? Nou ja, eerst komt volgende maand het kerstfeest. Onze boom wordt volgende week neergezet en voorzien van diverse glimmende ballen, kerstmannetjes en zilverkleurige slingers. Een heidens gebruik, maar wel heel gezellig. Daarna oud en nieuw en dan is het weer lang wachten op Pasen en Pinksteren. Daarna in juli de vakantietijd, maar…………..die ondervinden wij dus iedere dag! We zijn beiden nog actief in het vrijwilligerswerk. Houdt een mens JONG!

Antoinette

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.