Treinfanaat Paul Scheltens uit Dalfsen zoekt hulp

0242365_IMG6432.JPG
Paul Scheltens bezig aan zijn modelspoorbaan waar hij nog wel wat hulp bij kan gebruiken.

DALFSEN – Dalfsenaar Paul Scheltens (75) heeft als hobby modelspoorbanen. Er daar kan hij wel wat hulp bij gebruiken. Paul, bouwkundig tekenaar en computerspecialist, was als kind al bezeten van stoomtreinen.

Hij was vele jaren vrijwilliger bij de Stichting Stoomtreinen die door heel Nederland reden. Als kind vroeg hij op zijn verjaardag of bij andere gelegenheden altijd treintjes. En dat is door de jaren heen zo gebleven. “Ik ben dus wel echt een treinfanaat”, zegt hij. Inmiddels heeft hij op zijn zolder een modelspoorbaan liggen van 148 meter rails met 56 elektrische wissels en één handwissel. Op de baan bevindt zich een locloods met 18 standen en er zijn 2 draaischijven. Er is geen station want er rijden geen personentreinen, maar wel 42 locomotieven en er is keus uit 458 goederenwagons. Het geheel is digitaal, maar de bediening is analoog”, verduidelijk Paul. “Ik wil de baan nog steeds graag uitbreiden en daarbij zoek ik hulp, want mijn gezichtsvermogen is er de laatste jaren niet beter op geworden. Als ik als beginnend stoker alle assen zou moeten smeren, dan zijn dat er 3344. Alle gegevens van deze baan heb ik verwerkt in een Exel programma.

Nooit af

‘Wanneer ben je klaar?”, vraagt Paul zich af. Feitelijk nooit. Er moet nog veel gebeuren en daarbij zou ik graag hulp zien. Ik zoek vooral iemand (ook jongeren) die iets van elektronica af weet of onderhoud aan de locomotieven kan plegen of die de scenery (draaiboek/schema’s aan de hand waarvan bepaalde activiteiten worden doorgevoerd) kan opknappen. Of misschien is er iemand die goed kan solderen. De persoon moet het vooral leuk vinden om te helpen, dat vind ik erg belangrijk. Er moet nog zoveel gebeuren aan de baan. Om enkele dingen te noemen: het depot moet nog ingericht worden, de straatverlichting kan beter, nog niet alle bedieningspanelen functioneren zoals gepland. De vuurtoren op het strand brandt nog niet, de jachthaven is nog leeg, er moeten nog honderden poppetjes geplaatst worden. Ook moeten er op enkele plekken nog technische aanpassingen plaatsvinden, want alle locomotieven rijden nog niet. Dank zij enkele vrienden, te weten Herman en Nico zijn we al wel een heel eind op weg.”

Oproep

“Inmiddels hebben er al wel enkele mensen gereageerd”, zegt Paul. “Denk je of vermoed je dat je het leuk vindt, kom gerust eens kijken in Dalfsen, kom eens praten”, laat Paul weten. “Indien meerdere personen belangstelling tonen kan ik bijvoorbeeld een schema maken voor een dagdeel in de week/maand. Dit alles in overleg uiteraard. Ik hoop vooral dat jonge mensen reageren zodat zij op die manier de charme van het treinenspel ontdekken. Interesse? bel of mail om een afspraak te maken. Paul Scheltens, email: hpscheltens@kpnplanet.nl, telefoon: 0529-466212

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.