Stichting Ommen 775 jaar kan fluiten naar halve ton steun

OMMEN – Tijdens de raadsvergadering van donderdag 24 november heeft de VOV, met VVD, PvdA en D66 een motie ingediend om 50.000 euro beschikbaar te stellen voor Stichting Ommen 775 jaar stadsrechten. Deze motie heeft het niet gehaald. De coalitiepartijen LPO, CDA en CU hebben op aandrang van burgemeester Hans Vroomen tegen gestemd.

Volgens Jelte de Jong van de VOV een vreemde gang van zaken. Volgens hem heeft de gemeenteraad budgetrecht. Daarnaast valt het De Jong op dat het college van B&W van Ommen een abonnement heeft op het ontraden van moties en amendementen. Dit heeft volgens hem weinig te maken met een duaal systeem, waarbij burgemeester en wethouders zaken regelen en de gemeenteraad hier op controleert.

Niet toereikend

De motie is ontstaan omdat de fractie van de VOV, met VVD, PvdA en D66 van mening is dat het informeel toegezegde bedrag van 10.000 euro niet toereikend is voor viering van de mijlpaal. De burgemeester gaf aan dat het bedrag kan worden gekenmerkt als ‘handgeld’. Met dit geld zou de Stichting Ommen 775 jaar stadsrechten de eerste plannen kunnen ontwikkelen en bijeenkomsten organiseren om daarna de viering definitief vorm te geven. Volgens de VOV, PvdA, VVD en D66 zijn er geen bedragen voor Ommen 775 jaar in de begroting 2023 opgenomen, dus is het niet duidelijk hoeveel geld er beschikbaar is. Dit is de reden dat de vier oppositiepartijen ervoor gekozen hebben om 50.000 euro beschikbaar te stellen. Daar kan de Stichting Ommen 775 jaar stadsrechten echt iets mee.
De LPO stemde tegen omdat zij eerst een begroting wilde zien. Tevens gaf de partij aan achter het ontraden van de burgemeester te staan. Lokale Partij Ommen vindt de toezegging van de burgemeester en het geldbedrag voldoende. De ChristenUnie en het CDA delen deze mening. De burgemeester wil een feest zoals het was in 1998, tijdens de viering van 750 jaar stadsrechten. De gemeente Ommen heeft in 1998 50.000 ouderwetse gulden beschikbaar gesteld aan de jubileumcommissie. De oppositiepartijen vinden het startbedrag van 10.000 euro volstrekt onvoldoende.

Tekst: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.