Politiek Verwoord: CU

0244058_CU_Ommen.jpg
.

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Gerard Marsman van de CU aan het woord.

De gemeenteraad van Ommen is druk bezig met de begroting voor volgend jaar. Dit keer is dat extra spannend, omdat er een nieuwe raadsperiode is begonnen. Veel nieuwe plannen zullen dan aan het lopend beleid worden toegevoegd.

Vier grote opgaven

Plannen zijn er genoeg. De vier grote opgaven waar we (verder) aan willen werken, zijn een sterke verbetering van de dienstverlening. Ommen moet zich nog sterker ontwikkelen als een regie/netwerkgemeente. We zien graag een verbetering van zorg en welzijn, o.a. een goed lopend Samen Doen Team en tenslotte willen we onze ambities vastgelegd in de Omgevingsvisie ‘Ommen Jouw Toekomst’ verder gaan waarmaken, o.a. woningbouw, energietransitie, de ontsluiting van Ommen, vitaal platteland.

Donkere wolken

Tegelijk met het maken van al deze plannen pakken er zich donkere wolken samen boven onze wereld die ook Nederland en onze gemeente raken. Op dit moment zijn er 89,3 mln mensen op de vlucht. Grote stromen vluchtelingen komen op Europa af, ook op Nederland. De ChristenUnie vindt het goed dat de gemeente Ommen hier haar verantwoordelijkheid pakt. Zo konden we al 190 Oekraïense vluchtelingen opvangen in de Imminkhoeve, vorige maand een crisisnoodopvang voor 40 asielzoekers in het gemeentehuis en vanaf 7 november tot maart volgend jaar heeft de gemeente Ommen toegestemd in de crisisnoodopvang van 48 asielzoekerskinderen.

Energiearmoede

Intussen constateren we dat er aan de prijs voor vrijheid ook echt een prijskaartje hangt. Als gevolg van de oorlog in de Oekraïne schieten de energieprijzen omhoog en in het kielzog stijgen alle prijzen mee, waardoor de inflatie in Europa op recordhoogte staat. De inschatting is dat 30% van alle huishoudens te maken krijgt met energiearmoede. Alle ogen worden gericht op de overheid. Die kwam dit jaar al met een energietoeslag van 1300 euro voor inkomens tot max 120% van het sociaal minimum. Onlangs volgde een goedbedoelde, maar niet goed doordachte, 2x 190 euro toeslag voor elk huishouden voor de maanden november en december en vanaf volgend jaar gaat het energie plafond in werking. Desondanks, voor bepaalde huishoudens, ook onder de middeninkomens, kan het nog steeds een te grote last zijn. De ChristenUnie Ommen wil graag helpen en proeft in de raad dat vele collega raadsleden die mening ook zijn toegedaan. Belangrijk is wel dat het niet weer generieke maatregelen worden, maar hele gerichte acties waar mensen geholpen worden die deze hulp ook echt nodig hebben. Wat dat betreft zijn ook weer blij dat kerken doorgaan met hun initiatief Ommen geeft warmte.

Welzijn boven welvaart

Wijken opknappen, inwoners sneller bedienen, een efficiëntere organisatie, een weg hier, een fietstunnel daar of een voetpad verbreden, veel zaken die streven naar een hoger welvaartsniveau. In feite zijn het nietige zaken, zeker als je ziet hoe hard onze samenleving geraakt wordt door de laatste ontwikkelingen. De wijze koning Salomo noemde dat in het boek Prediker ‘ijdelheid der ijdelheden’. Hij had gelijk, we streven als mens naar perfectie tot in detail, maar vergeten we daarbij niet om ook om ons heen te kijken? Elk mens is waardevol, iedereen moet mee kunnen doen. Wat betreft de ChristenUnie Ommen geldt nog steeds het motto: Welzijn boven welvaart.

Namens de ChristenUnie Ommen
Gerard Marsman, raadslid

Meer foto's

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.