Ommen onderzoekt andere bestemming voor enkele ‘niet-vitale’ vakantieparken

OMMEN – De gemeente Ommen wil de bestemming van enkele vakantieparken aanpassen om ze vitaler te maken. De parken De Lindenbergh en Juniperus krijgen, als het aan de gemeente ligt, een woonbestemming, terwijl een aantal woningen van park Het Reggehuus wordt aangepast voor recreanten en mensen die moeten herstellen van bijvoorbeeld een operatie of een ziekenhuisopname.

De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om hiervoor een bestemmingsplanwijziging door te voeren. Op De Lindenbergh en Juniperus zou dan permanente bewoning mogelijk zijn. Ommen kampt al jaren met enkele parken die niet als vitaal aangemerkt kunnen worden, wat soms resulteert in overlast voor de omgeving en illegale activiteiten. “We zitten nog middenin het proces, maar dit is waar we naar streven”, aldus wethouder Leo Bongers.

Transformatie

Het betekent dat de arbeidsmigranten die momenteel nog verblijven op het Reggehuus er over een jaar weg moeten zijn. Ommen werkt aan een plan om alle vakantieparken op te waarderen en de juiste status te geven. “Er zijn grote onderlinge verschillen qua bouw en infrastructuur. De één heeft zijn zaakjes goed voorbereid, terwijl er bij de ander nog veel werk verricht moet worden”, aldus Bongers.
Door het sterk versnipperde eigendom, jarenlange permanente bewoning en een gebrek aan recreatieve uitstraling voldoen De Lindenbergh en Juniperus allebei niet meer aan de hedendaagse eisen, zo blijkt uit onderzoek van gemeente en provincie. Ook de tien recreatiewoningen aan de Balkerweg, die fysiek door De Lindenbergh zijn ingesloten, zijn bij dit onderzoek betrokken. De gemeente wil meewerken aan een transformatie naar een woonbestemming, ook omdat beide parken vrijwel tegen de bebouwde kom van Ommen aan liggen.

Callunaparken

Ook de vier Callunaparken (Klein Vechtdal, Aan de Stouwe, Calluna Midden en Calluna Oost) hebben de gemeente gevraagd om te mogen transformeren. Er zijn verschillende gesprekken gevoerd met gemeente en provincie, maar de laatste heeft aangegeven dat een permanente woonbestemming voor alle recreatiewoningen uitgesloten is omdat ze in natuurgebieden liggen. Toch wil Ommen ook voor deze parken de mogelijkheden nader onderzoeken, omdat er al jaren sprake is van permanente en tijdelijke niet-recreatieve bewoning, onder meer door arbeidsmigranten. De gemeente heeft het provinciale Expertisecentrum Vitale Vakantieparken gevraagd om te helpen bij het zoeken naar een oplossing voor de lange termijn. Bongers geeft toe dat de gemeente in het verleden te gemakkelijk met de vakantieparken is omgesprongen. “We hebben soms gedoogbeschikkingen of tijdelijke beschikkingen afgegeven voor permanente bewoning, maar daarin komen we onszelf nu tegen. Er zijn meer gemeenten die hier problemen mee hebben. Soms komt het ook door een gebrek aan kennis en expertise, waardoor ze moeilijk actie kunnen ondernemen.”

Ondermijnend

Burgemeester Hans Vroomen is voorzitter van de stuurgroep Vitale Vakantieparken. “We hebben gezien dat er wel veel problemen zijn op diverse vakantieparken, vooral van sociale en economische aard, maar we hebben niet echt ondermijnende activiteiten vastgesteld.” Toch concluderen diverse landelijke onderzoeken dat vastgoed op vakantieparken volop mogelijkheden biedt voor witwassen en andere vormen van criminaliteit. Dat blijkt ook uit een rapport van het RIEC, het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum. Daarvan zijn er tien in Nederland, met daarboven het Landelijk Informatie- en Expertise Centrum (LIEC), die zich richten op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Vroomen: “Ze verbinden informatie en kennis van de verschillende overheidsinstanties en proberen ondermijnende activiteiten zo meer zichtbaar te maken. In de gehele provincie kijkt het expertisecentrum naar de risico’s. De aanpak wordt momenteel verder ontwikkeld.”

Tekst/Foto’s: Hans Keesmaat

SAMSUNG CSC

Meer foto's

.
SAMSUNG CSC

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.