Ingezonden brief: Consumeren maar…

LEMELE – Bas ’t Hart uit Lemele maakt zich zorgen over de klimaatverandering. Hij is daarom in de pen geklommen. “De vraag is: steken we onze kop in het zand en zien we wel waar het schip strandt of denken we aan onze kinderen, kleinkinderen en aan al die mensen die nu al lijden door klimaatverandering”, zo schrijft hij. Hieronder de tekst van zijn brief.

“Klimaatacties, talloze rapporten over de opwarming van de aarde, noodkreten van landen die de gevolgen van onze leefwijze aan den lijve ondervinden en noem de gevolgen die dagelijks in het nieuws zijn van onze overconsumptie maar op… En ja, we kijken ernaar, drinken een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was.
Wat moet er nog gebeuren voordat we wakker worden? Temperaturen van bijna 40 graden, overstromingen in Limburg, Duitsland en België; we zijn het al weer snel vergeten.
We vliegen alweer de hele wereld rond voor een welverdiende vakantie, kopen weer van alles en vooral veel om de schade die in coronatijd geleden is gretig in te halen en de tv-reclames doen ons geloven dat als je die geweldige spullen niet koopt, je zeker geen gelukkig mens zal zijn. Onze manier van leven is zo verslavend dat we ons bijna dood schrikken als we misschien een paar stapjes terug zouden moeten doen. Alsof ons geluk zit in zoveel mogelijk consumeren. We leven met z’n allen ver boven onze stand als het gaat om wat de aarde kan dragen en de aarde begint nu behoorlijk tegengas te geven.

Doemdenken

De vraag is steken we onze kop in het zand en zien we wel waar het schip strandt of denken we aan onze kinderen, kleinkinderen en aan al die mensen die nu al lijden door klimaatverandering. Zeg nu niet gelijk dat wij er toch niets aan kunnen doen, want dat lijkt vooral op doemdenken of een excuus om gewoon door te leven zoals je gewend bent. We leven gelukkig in een vrij land dus je kunt zelf bepalen wat je doet. Je kunt met je gedrag de aarde zwaar belasten, minder belasten of maar een klein beetje belasten.
Als we de aarde zwaar blijven belasten zal de natuur ook zwaar terugslaan. Zelf vind ik dat door maar een klein beetje te belasten het leven mooier wordt en op termijn ook weer voor al die mensen die nu lijden onder klimaatverandering.

De keuze is aan jou.”

Bas ’t Hart
Lemele

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.