Werkzaamheden gemaal ‘Station Dalfsen’ van start

DALFSEN – Gemaal Station Dalfsen voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en wordt op dezelfde locatie vervangen door een nieuw gemaal. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is samen met aannemer Dubbink vorige week gestart met deze klus. Het gemaal ligt aan de Stationsweg 4 in Dalfsen. Naar verwachting is het werk eind november afgerond.

Het huidige gemaal kan het gewenste waterpeil in de toekomst niet meer leveren. Technisch gezien is de pomp aan het einde van zijn levensduur. Met het nieuwe gemaal kan het waterschap sneller en beter reageren op verschillende weersomstandigheden. Dit betekent dat het peil en het afvoeren van water voortdurend wordt aangepast. Zodat wateroverlast of watertekorten in het landbouwgebied minder een probleem vormen. Bij de bouw van dit gemaal is duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Zo wordt er onder andere gewerkt met cementloos beton (minder CO2-uitstoot). Ook wordt er geëxperimenteerd met grenen damwandplanken (overspoten met gerecycled kunststof) om het gebruik van staal en tropisch hardhout te verminderen. Na de renovatie voldoet het gemaal weer aan de eisen van deze tijd.

Bushalte verplaatst

Door de werkzaamheden aan het gemaal is de bushalte bij het station tijdelijk verplaatst. Ook zijn er een aantal parkeervakken afgesloten om voldoende ruimte te creëren voor de werkzaamheden. De haal/breng locatie bij het station blijft toegankelijk voor verkeer. Het waterschap doet er alles aan om de overlast voor de omgeving tot een minimum te beperken.

Gemalen en stuwen

Gemalen en stuwen zijn belangrijke schakels voor het verdelen van water. Ze brengen of houden water in een gebied op peil en zorgen voor de juiste balans tussen te veel en te weinig water. Het gewenste waterpeil hangt af van de functie van het gebied, bijvoorbeeld landbouw, natuur of stad. In totaal beheert het waterschap 370 gemalen en 1.980 stuwen, die gemiddeld eens in de 25 jaar worden gerenoveerd of vervangen. Kijk voor meer informatie op

www.wdodelta.nl/gemalen-stuwen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.