Politiek Verwoord

0242403_d66_Dalfsen.jpg
.

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Bernard Smalbraak van D66 aan het woord.

Wie kan er nu nog sparen, een potje maken voor later of een potje voor onzekere tijden. Weliswaar is de spaarrente weer terug, maar het leven is duur. Er zijn er niet zoveel die deze deugd op dit moment kunnen waarmaken. Zo niet de gemeente Dalfsen. De spaarpot van de gemeente is ongekend dik gevuld. De spaarpot voor onzekere tijden is drie keer zo groot als wat als uitstekend wordt beoordeeld. 3 keer! Vraag me nu oprecht af hoe je dat moet noemen. Als ik dat mijn studenten vraag, komt er vast iets uit als: super mega veel doekoes. Maar het zijn ook onzekere tijden en dan kijken slechts naar het nu is onvoldoende. Regeren is vooruitzien en in de raad gaan we de komende week via de begroting vooruitkijken.

Weinig ambitieus

De begroting voor de volgende jaren is zeer positief, alleen weinig ambitieus. Ondanks dat er mooie plannen instaan die wonen bereikbaar moeten maken voor senioren en starters of die zorgen voor meer participatie. Maar dan nog houden we geld over. We gaan nog meer sparen, met als resultaat dat we dan over vier jaar tantoe super megaveel doekoes hebben. Is de begroting dan verkeerd? Nee helemaal niet. Daar is al geld gereserveerd voor o.a. centrumplan, lastenstijging, voor bestrijden van energiearmoede en schuldhulpverlening. De begroting is alleen niet ambitieus genoeg, we houden nog steeds enorm veel geld over. Alleen al die doekoes zijn wel uw geld en u kan het op dit moment goed gebruiken. En om dan toch maar weer standaard de lasten te verhogen is dus wel het laatste wat je moet willen. Zo wordt er voorgesteld om de WOZ belasting te verhogen, waarom?

Investeren

En als we vooruitkijken dan moet je je voorstellen dat wat nu in de begroting staat en omgezet is in beleid en daadwerkelijke wordt uitgegeven, je zo een half tot heel jaar verder bent. Energieprijzen zijn dan veel minder een probleem dan nu. Maar die hoge energieprijzen hebben wel een doorwerk effect in alle andere prijzen, die zijn gigantisch gestegen. Die hoge prijzen leiden tot vraaguitval en vraaguitval leidt tot een recessie. Voordeel daarvan is dat die prijzen wellicht weer wat stabiliseren of misschien zelfs wel dalen (zie ook de huizenprijs), maar het leidt ook tot oplopende werkloosheid en faillissementen. En een beetje econoom weet dan, dat is het moment waarop de overheid juist moet gaan investeren. En wat fijn dat wij dat kunnen. Als je nu op dit moment heel hard zou investeren, leidt dat tot een nog verdere oplopende prijs en er is geen personeel genoeg, maar over een jaar is dat dus heel anders. Kortom die tantoe super megaveel doekoes moeten gaan rollen. Als eerste dus die lasten niet verder omhoog, onzin. En de gemeente kan verder verduurzamen. Pas iets meer dan de helft van de buitenverlichting is voorzien van Led. Of de gemeente kan wat doen voor de jeugd, door sporten en cultuur bereikbaar te houden of te maken. En zo zijn er nog heel veel meer punten. Punten die wij opgehaald hebben door deze onder u uit te vragen en welke we zullen inbrengen in de raad. En de andere partijen hebben vast ook mooie voorstellen. Kortom het wordt een mooie week en hopelijk kunnen we u beter bijstaan in het komend jaar. Sparen is een deugd, maar doekoes moeten rollen!

Bernard Smalbraak, D66 Dalfsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.