Politiek Verwoord: CU

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Martijn Kloppenburg van de CU aan het woord.

Tijdens de tweede kamer verkiezingen in 2021 viel het mij op dat we gingen stemmen op degene die wij als premier van Nederland zagen. Vreemd eigenlijk, want de verkiezingen zijn bedoeld om te stemmen op de mensen die wij als volksvertegenwoordigers zien. We kiezen niet wie de premier wordt. De mensen die wij kiezen voor de tweede kamer bepalen dan samen wie de regering gaat vormen en wie de premier gaat worden. De regering maakt beleid en de tweede kamer controleert dat beleid. Opvallend is dat de volksvertegenwoordigers zichzelf lijken te kiezen als regering en premier.

Is in de gemeente Dalfsen ook niet ongeveer hetzelfde gebeurd? Zou het niet beter en mooier zijn als een objectieve en professionele buitenstaander benoemd wordt tot wethouder? Begrijp mij niet verkeerd: ik ben zeker tevreden met de huidige wethouders. Ik vind het wel opvallend dat iemand die gekozen is om raadslid te zijn, wethouder wordt. Een wethouder mag namelijk geen politieke kleur hebben, maar kan dat wel als:

1. Een wethouder politiek volwassen is geworden bij een bepaalde politieke partij?
2. De populariteit van een politieke partij verbonden is met de kwaliteit van de wethouder?
3. De wethouder vaker een babbeltje maakt met leden van ‘zijn’ politieke partij, omdat hij/zij de mensen uit die fractie nu eenmaal beter kent?

Sinds 2002 is een wethouder geen lid meer van de gemeenteraad, iets wat de 195 jaar daarvoor wel het geval was. Deze scheiding tussen college van wethouders en burgemeester en gemeenteraad heet Dualisme. Vanuit ander plaatsen in Nederland hoor ik steeds vaker over ‘partijloze’ wethouders. Mensen die van buitenaf aangesteld worden. Zou dit in Dalfsen ook de toekomst kunnen zijn? In 2026 zijn de volgende gemeenteraadsverkiezingen en ik ben benieuwd of in Dalfsen bij deze verkiezingen meer ruimte komt voor echt dualisme.

Martijn Kloppenburg, Commissielid ChristenUnie Dalfsen

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.