Marcel van Brenk (61) over de Pacifc Crest Trail en het belang van ideeën uitvoeren

0241228_Marcel_PCT.JPG
.

DALFSEN – Na vijf hele maanden van huis is Marcel zaterdag 17 september weer terug in Dalfsen. Hij is alleen vertrokken om de Pacific Crest Trail (PCT) te wandelen. De tocht der tochten die loopt door bergachtige gebieden met natuurparken in het westen van Noord-Amerika. Met een afstand van 4200 kilometer die loopt vanaf de grens met Mexico in het zuiden, naar de grens met Canada in het noorden.

Marcel heeft in totaal 3200 kilometer gelopen, gemiddeld 26 kilometer per dag. In de bergen zijn dat flinke klimmen. Hij heeft zich geen moment eenzaam gevoeld, hij werd omringd door andere wandelaars en vele vrijwilligers. Zijn voorbereiding bestond uit fysieke trainingen met wandeltochten in de Ardennen. Mentaal heeft hij zich voorbereid door boeken te lezen over deze wandeltocht. En hij heeft tijdens een voorbereidingswandeling de schrijver Tim Voors ontmoet en hem vele vragen gesteld.

Marcel, je hebt het boek ‘Alleen’ van Tim Voors gelezen. Je hebt hem gesproken en kreeg zin om ook deze PCT tocht te lopen. Wat sprak je zo aan in dat boek dat je de wens kreeg om ook zelf dit avontuur aan te gaan?

De onbevangenheid en zijn enthousiasme. De verhalen over alle ontmoetingen tijdens de tocht. Ik had al eerder gehoord van de Pacific Crest Trail door het boek van Cheryl Strayed genaamd ‘Wild’. Maar het persoonlijke verhaal van Tim Voors…. De kennismaking met hem op twee wandeltochten in België hebben mij ook geënthousiasmeerd. Toen is het idee ontstaan.

Welke verwachtingen had je van de PCT en wat was het meest waardevol?

Door het lezen van de boeken ‘Wild’ van Cheryl Strayed en ‘Alleen’ van Tim Voors had ik me een beeld gevormd. Ik dacht datzelfde ga ik ook beleven. Maar uiteindelijk is het mijn beleving. Mijn optelsom van wat ik heb gezien, mensen die ik heb ontmoet en fysieke uitdagingen die ik heb doorstaan. En alle mensen die ik heb ontmoet, dat zijn waardevolle herinneringen die me zullen bijblijven.

Op welke momenten was het fysiek zwaar? Wat deed dat met je, gemoedstoestand?

In het gebergte van Tehachapi (Californië) kreeg ik last van mijn scheenbeen. Een scheenbeenvliesonsteking? Ik wist het even niet meer. Met een aangeboden koud drankje van een vrijwilliger kon ik weer nadenken. Blij was ik met de gastvrijheid van een andere vrijwilliger. Ik kreeg onderdak, eten en de rust om volledig te herstellen. Wat een mentale boost krijg je dan. Ze worden ‘trail angels’ genoemd, alle vrijwilligers daar langs de route. Ze helpen de wandelaars op cruciale momenten.

Hoe heb jij ervaren dat lichaam en geest met elkaar in verbinding staan tijdens de tocht? Kun je een voorbeeld noemen?

Stel je voor, je gaat een etappe lopen van vijf dagen maar je hebt maar eten bij je voor vier dagen. Dat had ik. En dan smaken de hamburgers van de trail angels echt overheerlijk. Niet alleen een traktatie voor je lijf, maar ook voor je geest. Een ander voorbeeld is de klim in de High Sierra, Californië. Dat was zwoegen en ik dacht dit lukt me niet. Toch zette ik de ene voet voor de ander. Bovenaan de klim kom ik de jongemannen weer tegen die ik eerder had ingehaald. Ze zeiden: “Wij zijn hier omdat u doorliep.” Ik had deze jonge wandelaars geïnspireerd. En met dat compliment kreeg ik weer energie voor de afdaling.”

Welke nieuwe inzichten heb je gekregen dankzij dit avontuur?

Dat er in je leven altijd trail angels zijn. Met andere woorden: dat alles vanzelf goed komt. Ik kijk nu zorgelozer naar het leven en heb meer vertrouwen. Ben ook positiever geworden dankzij al die vriendelijke trail angels die ik heb ontmoet. Maar ook dat de tijd verstrijkt zonder dat je het door hebt. Stop niet bij plannen maken, breng je plannen ten uitvoer.

Al plannen gemaakt voor je volgende wandeltocht?

Nee, zeker niet. Mentaal was het zwaar om lange tijd van huis te zijn. Nu wil ik relaxt mijn tijd indelen. Vaker mijn moeder bezoeken. Meer erop uit met het gezin en mijn fantastische vrouw en tijd maken voor vrienden. En ik wil die camper kopen om mee te gaan reizen. Mijn advies: Verwezenlijk je plannen. Lees dat boek, koop dat ticket en ga wandelen, fietsen of wat je plan ook is!

Meer foto's

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.