Kringgesprekken tijdens jaarvergadering Plaatselijk Belang Nieuwleusen

0241214_Kringgesprekken_tijdens_jaarvergadering_Plaatselijk_Belang_Nieuwleusen.JPG
De jaarvergadering van Plaatselijk Belang Nieuwleusen kreeg gestalte in de vorm van kringgesprekken tussen inwoners wethouders en ambtenaren.

NIEUWLEUSEN – De noodzaak van versnelde woningbouw, de verkeersdrempels in de Prinses Beatrixlaan, gevaarlijke kruisingen, de infrastructuur en verkeersafwikkeling in de toekomst. Allemaal zaken die vorige week dinsdagavond ter sprake kwamen tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering van Plaatselijk Belang Nieuwleusen.

Maar het meest spraakmakende onderwerp was toch de vorm waarin de avond gegoten was. Na het officiële gedeelte – waarin het PBN-bestuur werd uitgebreid met Gerda Scholte-van Ommen en Eddy van der Steege – volgde geen uitgebreide uitleg van de respectievelijke wethouders, zoals in voorgaande jaren gebruikelijk was, maar werden kringgesprekken georganiseerd. Daarbij schoven zowel de aanwezige wethouders als bestuursleden van Plaatselijk Belang aan bij de verschillende tafels. Met als doel: zoveel mogelijk informatie vergaren over grote en kleine problemen die spelen in het dorp. Het college wil niet meer hoofdzakelijk ‘zenden’, maar vooral ontvangen van klachten, meningen en frisse ideeën.
De nieuwe aanpak van de gemeente Dalfsen, die eerder al was uitgeprobeerd tijdens de jaarvergadering van PB Ankum, blijkt ook uit het feit dat het nieuwe college dat afgelopen voorjaar aantrad gebiedswethouders kent. Elke wethouder heeft een dorpskern of gebied toegewezen gekregen waar hij of zij het eerste aanspreekpunt voor is. Zo is Jan Uitslag gebiedswethouder voor Nieuwleusen, André Schuurman voor de kern Dalfsen, Betsy Ramerman voor Oudleusen, Hoonhorst en het buitengebied en Ruud van Leeuwen voor Lemelerveld. In alle gevallen gaat het om gebieden waar de betreffende wethouder zelf niet woonachtig is, zodat deze meer onbevangen en open aan het werk kan.

Gebiedsverbinders

Daarnaast zijn er zogeheten gebiedsverbinders: contactambtenaren voor de verschillende kernen. Frans van Weeghel nam dinsdagavond de honneurs waar voor Nieuwleusen, bij afwezigheid van Hettie Heijsen, de eigenlijke gebiedsverbinder voor deze kern (voor Dalfsen is dit Inge Wiefkers). “Elk dorp heeft dan in het gemeentehuis één aanspreekpunt, die vragen bij de juiste persoon neerlegt en coördineert of vragen daadwerkelijk beantwoord worden”, legde wethouder Jan Uitslag uit. Frans van Weeghel vulde aan: “We horen vaak dat mensen ons niet weten te vinden en dat er geen coördinatie is tussen ambtenaren. De gebiedsverbinders monitoren dit en zorgen ervoor dat inwoners met de juiste mensen aan tafel komen.” De nieuwe opzet staat in de kinderschoenen; het ging enkele weken geleden van start.

Tevreden

Hoewel niet alle aanwezige inwoners de meerwaarde van de aanpak onderschreven, toonden Van Weeghel, Uitslag en Schuurman zich na afloop tevreden over de eerste resultaten. Ze deden onder meer de toezegging dat ze nader gaan onderzoeken hoe de aansluiting van het fietspad langs de Evenboersweg op de rotonde in de N377 kan worden verbeterd. Want hoewel omwonenden tamelijk tevreden zijn met de uiteindelijke herinrichting van het gedeelte van de provinciale weg binnen de bebouwde kom van Nieuwleusen, zorgt deze aansluiting soms nog voor gevaarlijke verkeerssituaties. “En betrek dan ook weer de buurt erbij”, adviseerde omwonende Nico van der Vegt. “Dat heeft bij de herinrichting van de N377 uiteindelijk ook tot een bevredigende oplossing geleid.”

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

Meer foto's

De jaarvergadering van Plaatselijk Belang Nieuwleusen kreeg gestalte in de vorm van kringgesprekken tussen inwoners wethouders en ambtenaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.