Gemeente in gesprek met COA over opvang asielzoekers

OMMEN – Het college van burgemeester en wethouders wil in gesprek met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) over de noodopvang van 100 asielzoekers in de gemeente voor de duur van twee tot drie jaar. Het college stelt de gemeenteraad voor om de haalbaarheid van deze vorm van opvang te onderzoeken.

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel spelen zich schrijnende situaties af. En ook de opgerichte crisisopvanglocaties voor enkele weken verhelpen het probleem in Ter Apel niet. De problematiek van de opvang van asielzoekers vraagt om een eerlijkere verdeling over gemeenten. Vanuit het rijk wordt er gewerkt aan een wet die dit zal gaan voorschrijven. Het gemeentebestuur van Ommen heeft al eerder uitgesproken op basis van eigen verantwoordelijkheid in bijzondere situaties een bijdrage aan menswaardig opvang te willen leveren. In oktober 2021 heeft de gemeenteraad het college al verzocht, om wanneer het noodzakelijk is, verantwoordelijkheid te nemen voor de opvang van asielzoekers. Daarom stelt het college aan de gemeenteraad voor dat ze de haalbaarheid voor de opvang van 100 asielzoekers, voor een periode van twee tot drie jaar, gaan onderzoeken.

Ontlasten Ter Apel

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is bedoeld voor asielzoekers en vluchtelingen die zich na hun aankomst in Nederland melden en asiel willen aanvragen. In het aanmeldcentrum verblijven veel asielzoekers die reeds in de asielprocedure zitten of al een status hebben verkregen, maar nog geen plek in een asielzoekerscentrum of een woning tot hun beschikking hebben. Om die reden is er geen plek voor nieuwe asielzoekers. Door als gemeente Ommen een plek te bieden aan asielzoekers die kansrijk zijn om een verblijfstatus in Nederland te krijgen óf deze al hebben, wordt het aanmeldcentrum ontlast. Hierdoor kan het aanmeldcentrum weer gebruikt worden waar het voor bedoeld is. Bovendien is het dan ook niet meer nodig om voor kortere termijn crisisopvang te bieden, zoals de gemeente afgelopen zomer deed in sporthal De Slaghen of in het gemeentehuis.

100 personen

De gemeente Ommen is van mening dat noodopvang van 100 personen voor twee tot drie jaar past bij de schaal van Ommen en te realiseren is. Eerdere opvang heeft dit bewezen en ook dat deze mensen door de samenleving worden opgenomen en het maatschappelijk draagvlak behouden blijft. Het aantal van 100 personen komt overeen met het aantal mensen dat in het landelijk debat over huisvesting per gemeente als een redelijke verhouding wordt gezien.

Locatie

Er is nog geen locatie in beeld. Eerst moet er toestemming van de gemeenteraad zijn om de haalbaarheid van een noodopvang verder te onderzoeken. Sinds begin oktober biedt de gemeente Ommen in het gemeentehuis crisisopvang aan 40 asielzoekers voor de periode van 3 maanden. Dit staat los van de noodopvang van 100 asielzoekers die de gemeente nu wil onderzoeken. Daarnaast vangt de gemeente in Lemele momenteel circa 190 Oekraïense vluchtelingen op.

 

Meer foto's

Imminkhoeve

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.