Firma Groen al veertig jaar een begrip in de installatiewereld

0241620_Firma_Groen.jpg
.

(Advertorial)

OMMEN – Wat in het gedenkwaardige jaar 1982 begon als een bedrijfje van twee installateurs die ontslag boven het hoofd hing, is uitgegroeid tot een hypermodern bedrijf met 26 man en een wagenpark van twintig werkbusjes. Installatietechniek Groen bestaat veertig jaar. Een moment om bij stil te staan. Op zaterdag 29 oktober houdt het installatiebedrijf Open Huis, van 10.00 tot 17.00 uur. Iedereen is welkom voor een hapje en drankje en een kijkje te nemen in het tot in de puntjes verduurzaamde pand aan de Patrijsstraat.

Een gesprek met grondlegger Gerbrand Groen en zijn natuurlijke opvolger en jongste zoon Frank. “In de jaren tachtig was er veel werkeloosheid”, herinnert de aartsvader van het bedrijf zich. “Ontslag dreigde, omdat mijn werkgever ermee wilde stoppen. Met een collega zijn we voor onszelf begonnen. Aanvankelijk in een klein pandje aan de Gasthuisstraat. Van daaruit zijn we al snel verhuisd naar de Schurinkstraat, waar we de beschikking hadden over een grote schuur en een kantoortje. Geke, mijn echtgenote, deed de telefoon en sprak af met klanten. In 1986 verhuisden we naar een echt bedrijfspand aan de Eskampweg en tien jaar later kwamen we hier terecht, aan de Patrijsstraat. We hadden steeds meer ruimte nodig, dus is door de jaren heen, en vooral de laatste twee jaar, het nodige aan bedrijfsruimte bijgebouwd. Vanzelfsprekend volgens de strengste normen van duurzaamheid. Alles is goed geïsoleerd. Energielabel A+. De wanden en daken zijn geïsoleerd, overal dubbelglas, er ligt een hele partij zonnepanelen op het dak en we hebben twee warmtepompen. Je moet weten wat je verkoopt. Daar zijn we in gespecialiseerd.”

Hard werken

Hoewel de oprichter nog steeds allerlei hand- en spandiensten verricht binnen het bedrijf en vraagbaak is voor alles en iedereen, ligt de dagelijkse leiding bij zoon Frank. “Toevallig bestaat niet alleen de firma veertig jaar, ik ben ook net veertig geworden”, zegt de huidige gezagvoerder van de firma met een lach. “Ik ben er als jochie ingegroeid. Mijn broer Edgar had andere ambities en werkt bij de Gasunie. Voor mij begon het met onze auto’s wassen. Later zette ik de busjes zelf weg op het terrein. Haha, nee hoor, er zijn nooit ongelukken mee gebeurd. Je groeit ermee op en in auto’s heb ik altijd interesse gehad. Maar goed, na de MTS kwam ik in het bedrijf terecht. Stap voor stap alles leren kennen. Heb technisch tekenwerk gedaan, ben werkvoorbereider geweest en heb nu de algehele leiding. Het is hard werken, maar het verveelt geen moment. Het contact met de jongens en de klanten, het is machtig afwisselend. Je weet nooit wat er op je afkomt, of nou ja, alleen in grote lijnen. Bij regen kun je wachten op lekkages en ’s winters krijg je te maken met bevroren leidingen en kapotte cv-ketels. Vaste prik.”

Trots

“Op Lichelle en onze drie meiden”, zegt Groen junior, gevraagd waar vader en zoon Groen trots op zijn. “O eh, bedrijfstechnisch? Op al ons personeel. Zijn we wijs mee. We hebben weinig verloop. Een goed teken denk ik. We opereren vooral in de omgeving. Voor de jongens ook lekker. Niet te ver van huis. We hebben een jonge groep, met enkele oudgedienden. Daarnaast lopen ook aankomende installateurs stage bij ons. Vanuit het werken/lerenproces. Een of twee dagen naar school en daarnaast ervaring opdoen en meelopen met enkele ervaren krachten. Onze werknemers komen uit Ommen of de directe omgeving. Ze kennen de streek, de taal, de mensen en weten de weg. Dat voelt voor de klant vertrouwd. Vinden we belangrijk. Ik schat in dat zo’n negentig procent van onze klandizie binnen een straal van vijftien kilometer bij ons vandaan zit. Ons kent ons. Geen uren stad en land afreizen. Een enkele keer zitten we in Zwolle, liever niet verder. We hebben recent nog de aanpassingen bij Siss & Bro gedaan en ook de HMH, de Herberg Music Hall. Vrijdagmiddag is onze traditionele weekafsluiting. Dan drinken we wat, met een gehaktbal of patat erbij. Belangrijk, want zo deel je informatie uit en leer je elkaar beter kennen. Goed voor de sfeer.” Senior doet een laatste duit in het zakje. “Vakwerk leveren. Netjes werken. Papier en andere troep opruimen. Alles schoon achterlaten, daar staan we voor.”

www.installatietechniek-groen.nl

Tekst/Foto: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.