Eeuwenoude beuk op landgoed Eerde kietelt de fantasie

OMMEN – De eerste bladeren vallen. De herfst kondigt zich voorzichtig aan. Toch wemelt het van de fraaie nazomerse dagen. In de ochtenduren is het fris, maar de zon heeft genoeg kracht om het tegen de middag te veraangenamen. Er is nauwelijks wind en onder een blauwe hemel is het heerlijk de beentjes strekken en een frisse neus halen. Dan ben je als inwoner van Ommen verwend. De bossen bij Vilsteren, de omgeving rond de Lemelerberg, of dichterbij de Besthmenerberg, het verstilde Junne of de Steile Oever; wandelmogelijkheden te over. En dat is wat veel mensen doen, wanneer de omstandigheden er bijna om smeken, getuige de volle
parkeerplaatsen nabij al dit fraaie natuurschoon. Bij kasteel Eerde is dit niet anders. Een wandeling rond het in 1715 in opdracht van baron Johan Warner van Pallandt gebouwde kasteel leidt langs eeuwenoude eiken en beuken, maar ook langs open stukken, grazige weiden en kaal akkerland. Dan weer hoor je een specht hameren, zie je een ree schichtig langs de bosrand rennen of een buizerd zweven tegen het smetteloze hemeldek. De tocht voert langs fraaie hoeves en het ietwat verscholen huis ‘De Drie Sparren’, een ideale
locatie voor een televisieserie rond een welgestelde familievol, vergeven van geheimen, schandalen en intriges. Je fantasie slaat ervan op hol. Een eindje verder staat een monumentale beuk. De stam is vergroeid. Of is het een gezwel? Hoe dan ook, veel wandelaars maken een fotootje van deze curiositeit. Een bezienswaardigheid is het zeker en wat giechelende dames er in zien leidt geen twijfel. De bekende Ierse dichter Oscar Wilde (1854-1900) sprak ooit de wijze woorden ‘a dirty mind is a joy forever’.

Tekst/Foto: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.