Boekpresentatie ‘Weten Wie We Zijn’ in Expo Madrid

0241848_IMG6351.JPG
Het eerste exemplaar werd door schrijfster Janneke Holwarda uitgereikt aan wethouder Betsy Ramerman.

HESSUM – Afgelopen week vond in café/restaurant Expo Madrid in Hessum de presentatie van het boekwerk verhalenbundel ‘Weten Wie We Zijn’ plaats. Een verhalenbundel, verteld en opgeschreven door vijftien senior inwoners uit het buitengebied van onder meer Hessum.

Leonie Kamphuis, voorzitter van Plaatselijk Belang Hessum-Vennenberg-Rechteren zei in haar welkomstwoord: “Het initiatief (namens de werkgroep verhalenbundel) werd genomen door Dick Waterham en Magriet Zandink van Saam Welzijn Dalfsen. Het idee voor dit boek ontstond ongeveer vier jaar geleden, omdat het ledental van de plaatselijke seniorenclub, die maandelijks bij Madrid bij elkaar kwam, minder werd. Om nieuw leven in deze waardevolle bijeenkomsten te blazen, ontstond de gedachte om aan een aantal senior inwoners uit Hessum, Vennenberg en Rechteren te vragen of zij bereid waren hun levensverhaal te delen. De achterliggende gedachte was ook dat de verhalen zouden bijdragen aan het gevoel van ‘ons kent ons’.”
Maar liefst vijftien buurtbewoners hebben hun levensverhaal verteld en deze zijn nu gebundeld in een boekwerk met evenzoveel unieke verhalen. De lezer kijkt met de vertellers terug op de jaren die achter ons liggen en tegelijkertijd wordt inzicht gegeven in de grote diversiteit van de inwoners in deze regio. De rode draad is de verbinding met het landschap en het noaberschap.

Leefbaarheid platteland

Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door wethouder Betsy Ramerman van de gemeente Dalfsen. Zij benadrukt het belang van de verhalen die verteld zijn door de bewoners van het platteland. “Ik ben zelf ook op het platteland (Archem) opgegroeid. Het is belangrijk dat e.e.a. onder de aandacht wordt gebracht en wordt vastgelegd voor het nageslacht. Deze verhalen geven goed inzicht van het leven op het platteland. Ook de gemeente vindt het belangrijk om de leefbaarheid op het platteland goed te houden. Buitengebieden hebben dikwijls geen kernen en daarom is bijvoorbeeld de buurtbus zo belangrijk voor mensen die geen auto hebben. Wij, als gemeente willen daar richting aan geven. Ook Saam Welzijn speelt daar een goede rol in om op het platteland niet te vereenzamen”, aldus Ramerman.

Professionele begeleiding

De interviews voor het boek werden gehouden door enkele leden van de projectgroep en zijn professioneel begeleid door schrijfster Janneke Holwarda uit Niehove (Groningen). Zij schrijft proza en toneel en geeft les aan de schrijversvakschool in Groningen. “In mei 2019 vroeg Plaatselijk Belang Hessum mij om de redactie te voeren over de verhalen die verteld waren. Ik heb dat met veel plezier gedaan. Niet alleen omdat ik ervan houd maar er ook van overtuigd ben dat het vertellen van verhalen van levensbelang is”, zegt Janneke. “Het geeft een inkijk in de geschiedenis van dit prachtige gebied. Het zijn vijftien waardevolle verhalen van ‘gewone’ mensen uit Hessum, die hun eigen levensverhaal vertellen. Ze zijn herkenbaar en gaan ook over verliefdheid en emoties. Het zijn niet alleen persoonlijke maar ook maatschappelijke verhalen.”
Tijdens deze bijeenkomst kregen alle personen wiens verhaal is opgeschreven een gesigneerd boekwerk mee naar huis. De komende weken kunnen bewoners van de buurtschappen Hessum, Vennenberg en Rechteren een gratis boek in de bus verwachten. Extra exemplaren kunnen aangeschaft worden bij Leonie Kamphuis, telefoon: 06-29186505. De kosten bedragen 12.50 euro.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

 

Meer foto's

De personen wiens levensverhaal in het boek is opgenomen, kregen een gesigneerd exemplaar mee naar huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.