Tijdelijke opvang in Hof van Dalfsen

DALFSEN – De gemeente Dalfsen stelt vanaf 1 oktober opvangcapaciteit beschikbaar voor de crisisnoodopvang van asielzoekers, Oekraïense vluchtelingen en statushouders. Deze tijdelijke noodopvang vindt plaats in Hof van Dalfsen te Dalfsen en biedt plaats aan maximaal 50 personen voor de duur van 6 maanden.

Het kabinet heeft de situatie rond de opvang van asielzoekers als een landelijke crisis bestempeld. De aanhoudende instroom van asielzoekers en gebrek aan opvangcapaciteit leiden er toe dat er in het aanmeldcentrum in Ter Apel te weinig plekken beschikbaar zijn. Dat komt mede doordat statushouders niet kunnen doorstromen naar een woning. Vanuit de Rijksoverheid hebben alle veiligheidsregio’s de afgelopen maanden de opdracht gekregen om crisisnoodopvangplekken te realiseren. Ook zijn gemeenten gewezen op hun verantwoordelijkheid om statushouders een plek te geven. In augustus dit jaar heeft de gemeente Dalfsen hieraan een bijdrage geleverd en crisisnoodopvang geboden aan 100 asielzoekers in De Spil in Nieuwleusen. Vanuit de bestuurlijke afspraken met de Rijksoverheid heeft de Veiligheidsregio IJsselland, waar de gemeente Dalfsen onderdeel van uitmaakt, een nieuwe taakstelling gekregen voor het realiseren van 450 crisisnoodopvangplekken. Het college van B&W van de gemeente Dalfsen heeft besloten in Hotel restaurant Hof van Dalfsen ruimte te bieden voor maximaal 50 (crisis-) noodopvangplekken. Daarmee levert de gemeente een belangrijke bijdrage aan deze nieuwe taakstelling.

Burgemeester Erica van Lente: ”In augustus hebben we tijdelijk aan 100 asielzoekers opvang geboden in De Spil. Voor even boden we een plek waar mensen weer op adem konden komen, waarna ze weer vertrokken naar een nieuwe opvangplek. Komende maanden bieden we noodopvang aan in Hof van Dalfsen. Evenals in De Spil willen we ook hier mensen op een humane manier opvangen en hopen we dat zij zich op hun gemak voelen in Dalfsen.”

Voor wie?

Hof van Dalfsen wordt gebruikt voor crisisnoodopvang van asielzoekers en voor het bieden van onderdak aan statushouders en Oekraïense vluchtelingen. “In de gemeente Dalfsen verblijven Oekraïense vluchtelingen bij de gemeentelijke opvang maar ook zijn veel mensen ondergebracht bij gastgezinnen. We zijn dankbaar voor de gastvrijheid en de ondersteuning van veel inwoners. Door de voortdurende oorlog in de Oekraïne blijft de behoefte aan opvang hoog. Daarvoor willen we in de gemeente ruimte blijven bieden, bijvoorbeeld op deze locatie. Ook statushouders die wachten op een woning in de gemeente Dalfsen kunnen in afwachting daarvan verblijven in Hof van Dalfsen.”

Over de locatie

Op Hof van Dalfsen worden vanaf 1 oktober voorbereidingen getroffen voor de tijdelijke opvang, waarna vanaf 3 oktober gestart wordt met de opvang. De gemeente Dalfsen draagt zorg voor de coördinatie en werkt hierbij op dezelfde wijze als is gedaan tijdens de tijdelijk opvang in De Spil in Nieuwleusen. Voor de mensen die worden opgevangen is begeleiding aanwezig en kunnen bijvoorbeeld op locatie taalcursussen worden gegeven. Ook is er 24 uur per dag beveiliging in en rondom de opvanglocatie. Er wordt een dagprogramma geboden, zodat er overdag wat te doen is. De mensen die worden opgevangen in Hof van Dalfsen kunnen zich vrij bewegen en mogen het terrein gewoon verlaten. Zij moeten zich uiteraard wel aan de gedragsregels in de openbare ruimte houden en privéterrein van derden respecteren. Ze krijgen uitleg over onze manieren en gebruiken.

Informatieavond

Wij kunnen ons voorstellen dat er vragen of suggesties zijn over deze tijdelijke noodopvang. Daarom organiseren wij op donderdag 22 september een informatiebijeenkomst bij Hof van Dalfsen, Haersolteweg 3 te Dalfsen. U bent om 19:00 uur van harte welkom.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de crisisnoodopvang op www.dalfsen.nl/tijdelijkeopvang. Informatie op deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt en bevat onder meer antwoorden op veel gestelde vragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.