Politiek Verwoord: PvdA

0238845_PVDA_Ommen.jpg
.

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Hilbert Moerman van de PvdA aan het woord.

De zomervakantie is voor de meesten van ons achter de rug en school, werk of studie zijn alweer in volle gang. De gemeenteraad van Ommen heeft de eerste vergaderingen na het zomerreces weer gehad. De raads- en commissieleden zijn weer vol energie om er een mooi jaar van te maken. Afgelopen week was de commissievergadering met een aantal mooie onderwerpen: onder andere over de toekomst van het centrum van Ommen, en over een plan voor kleine windmolens in onze gemeente. De plannen voor het centrum van Ommen komen op een later moment nog aan de orde. Als u trouwens wilt inspreken bij een commissievergadering over een bepaald onderwerp, welke op de agenda staat, kunt u dit aangeven bij de griffie van de gemeente Ommen.

Windmolen

De laatste commissievergadering waren er een aantal enthousiaste insprekers voor verschillende onderwerpen. Over energie gesproken: alle vormen van hernieuwbare energie kunnen bijdragen aan vermindering van gebruik van fossiele brandstoffen. In de verkiezingscampagne is het ook al uitgebreid ter sprake gekomen, als er een keuze gemaakt moet worden uit zonnepanelen op landbouwgrond of energie van windmolens zal de PvdA eerst kiezen voor dit laatste. Er komt nu waarschijnlijk een mogelijkheid om bij (agrarische) bedrijven in het buitengebied een windmolen te plaatsen van 25 meter hoog. Dat is een behoorlijke hoogte maar kan ook substantieel bijdragen aan de energiebehoefte. Wat de PvdA betreft blijft dit niet alleen beperkt tot bedrijven, maar komen er ook mogelijkheden voor particulieren. De prijzen voor energie die sommige huishoudens nu moeten betalen, is een extra stok achter de deur, om sneller de overgang naar duurzame energie te maken. Energiearmoede is een nieuw woord maar helaas al veel te snel ingeburgerd. Het is te gek voor woorden dat er mensen zijn die uit angst voor een torenhoge energierekening, uit voorzorg het gas laten afsluiten. Het moet niet mogelijk zijn dat in een rijk land als Nederland mensen de komende winter noodgedwongen in de kou zitten.

Prijsplafond

De aanpak van energiearmoede vraagt ook om solidariteit. Solidariteit van inwoners, energiemaatschappijen en de overheid om gezamenlijk er voor zorg te dragen dat niemand in de kou zit. De PvdA is voorstander van een prijsplafond voor energie. De plannen voor een energie noodfonds klinken wel leuk maar zijn allemaal reparaties achteraf. Vergelijkbaar met een fietspad dat vol ligt met spijkers, waardoor de kans op een lekke band heel groot wordt en vervolgens massaal gaan banden plakken. Beter is vooraf de spijkers weg te halen.
Persoonlijk ben ik altijd een fan van schaatsen en sneeuw-pret geweest. Hoe leuk is het om bij -5, en een winterzonnetje een mooie tocht te schaatsen in Giethoorn of Blokzijl. Voor deze winter hoop ik echter net als de meesten van ons op een niet zo koude winter die iedereen dan zonder een torenhoge energierekening kan doorkomen.

Hilbert Moerman
PvdA Ommen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.