Politiek Verwoord

0238780_d66_Dalfsen.jpg
.

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Bernard Smalbraak van D66 aan het woord.

Mocht deze week mijn studenten het begrip stakeholders uitleggen. En dat deden we aan de hand van een casus over het verhogen van de parkeergarage van het Deltion college. Omwonenden tegen, want uitzicht werd minder, studenten en docenten voor, want meer parkeerplekken. Directie wist het nog niet, maar vond het wel duur. Gemeente liever niet, want lokt meer vervoersbewegingen uit. Allemaal partijen die iets vinden en allemaal partijen met meer of minder invloed. Maar allemaal met een belang. Welnu, dat zijn dus stakeholders. Iemand met een belang en een zekere mate van invloed. En over welk punt je het ook hebt, vrijwel alles wat er in de raad ter sprake komt, heeft te maken met stakeholders. Deze week hebben we omwonenden mogen horen in de raadszaal en daarna hun verhaal nogmaals in de krant mogen lezen, wat ze vinden van het stedenbouwkundige plan Oosterdalfsen Noord. En daarmee komen ze op voor hun belang en proberen ze invloed uit te oefenen op het beleid, echte stakeholders dus. Via participatie probeert de gemeente deze stakeholders aan tafel te krijgen, om ze te horen en ze te betrekken. Alleen wordt participatie nogal eens verward met ook zeggenschap en een teleurstelling is dan snel gemaakt, want dat is er dus juist niet. Een luisterend oor, adviezen geven en ja, goede ideeën worden zeker opgepakt, maar zeggenschap, nee. Nu ja, niet in de huidige vorm. D66 is voorstander van een burgerberaad, met zeggenschap! Alleen daarin is wel een groot verschil met de groep die nu aan tafel mag aanschuiven. Dan komen alle stakeholders aan het woord. Ook het jonge gezin wat maar geen huis kan vinden, die starter die een betaalbare tinyhouse zoekt en de initiatiefgroep Hofjeswoningen die, u raadt het al, hofjeswoningen voor met name senioren wil creëren. Tot die tijd probeert het college en de raad alle stakeholders aan te horen en de belangen af te wegen en de best mogelijke beslissing te nemen. En die kan wel eens net in uw nadeel uitpakken.
PS. De uitkomst van de casus over het Deltion College; er komt geen parkeerdek bij, er wordt betaald parkeren ingevoerd om studenten en docenten te bewegen om de auto te laten staan en meer te bewegen. U begrijpt het al, ik als docent was not amused.

 

Bernard Smalbraak
D66 Dalfsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.