Politiek Verwoord

0238166_Dick_Remmers.jpg
.

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Dick Remmers van de LPO aan het woord.

Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor een groot aantal taken. En dat worden er steeds meer. Voor een aantal taken is het in de praktijk beter en efficiënter om die in regionaal verband op te pakken. Er is soms specifieke kennis nodig en het is vaak goedkoper om het gezamenlijk te doen.
Voor de gemeente Ommen kennen we 4 zogenaamde Gemeenschappelijke Regelingen waarin de gemeenten binnen IJsselland met elkaar samenwerken. De Regio IJsselland bestaat uit 11 gemeenten en loopt van Steenwijkerland tot Deventer en van Kampen tot Hardenberg. Afgelopen zaterdag kregen de gemeenteraadsleden de mogelijkheid om bij deze 4 organisaties een “kijkje in de keuken” te nemen. Belangrijk om van elkaar te weten waar we mee bezig zijn, welke ontwikkelingen er zijn en welke invloed wij als gemeente kunnen uitoefenen op het beleid van de Gemeenschappelijk Regelingen. Want uiteindelijk gebeurt het allemaal om daarmee een optimale dienstverlening aan onze inwoners te realiseren.

GGD IJsselland

De eerste organisatie waarmee we nader kennis konden maken was de GGD IJsselland. De laatste jaren met name bekend vanwege het vaccinatieprogramma tegen corona. Maar ook bekend vanwege het consultatiebureau. Er zijn echter veel meer taken die de GGD uitvoert zoals bestrijding infectieziekten, maatschappelijke zorg, forensische zorg en gezondheidsonderzoek.

Regionaal Serviceteam Jeugd

De gemeente moet de jeugdzorg regelen voor haar eigen inwoners. Maar voor de inkoop van specialistische hulp doen we een beroep op het Regionaal Serviceteam Jeugd. Zij monitoren ook de inzet hiervan en doet het contractmanagement. De jeugdhulp zelf wordt ingezet via de gemeentelijke organisatie Samen Doen.

Omgevingsdienst IJsselland

De Omgevingsdienst IJsselland is opgericht om de kwaliteit van de leefomgeving te beschermen. Denk hierbij aan zaken als geluidshinder, bodembescherming en luchtkwaliteit. Ook regelt het voor bedrijven de milieuvergunning en adviseert het over verduurzaming. Daarnaast adviseert de Omgevingsdienst over zaken als energietransitie en circulaire economie.

Veiligheidsregio IJsselland

Waar we de Veiligheidsregio met name van kennen is de brandweer. Altijd paraat! Maar de Veiligheidsregio staat ook klaar bij rampen en crisissen zoals hoogwater of juist droogte. Verder gebeurt er veel aan preventie. Voorkomen is beter dan genezen. Over genezen gesproken : de Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties vallen ook onder de Veiligheidsregio.
Al met al hadden de ruim 70 aanwezige gemeenteraadsleden een uiterst interessante dag waarin veel informatie is uitgewisseld. Goed om elkaar op deze manier op de hoogte te houden. Het leek mij goed om u ook te informeren over wat er regionaal allemaal gebeurt in de dienstverlening aan u als inwoner van de gemeente Ommen.

Dick Remmers,
Fractievoorzitter Lokale Partij Ommen

Meer foto's

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.