Politiek Verwoord: CU

0238165_Logo_ChristenUnie.jpg
.

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Rietje Lassche van de CU aan het woord.

Vorige maand was ik op een bijeenkomst waar een boekje over deugden werd gepresenteerd. Deugden, dat klinkt een beetje ouderwets, een beetje spruitjesgeur. Wat moeten we anno 2022 nu met deugden? Wij gaan voor vrijheid en authenticiteit, zelf weten wat je denkt en doet. Al luisterend naar het verhaal van de schrijver werd het mij steeds duidelijker dat deugden niet ouderwets zijn. Sterker nog: we hebben ze hard nodig. Dat zal ik uitleggen.

Positieve eigenschappen

Deugden, wat zijn dat eigenlijk? Deugden zijn positieve eigenschappen van iemand die zich laten zien in zijn/haar daden. Daar kan iedereen zich wel een voorstelling van maken denk ik. Denk maar eens aan Nelson Mandela. Hij bezat mooie deugden als hoop, moed en rechtvaardigheid. Of denk aan Majoor Bosshardt. Ze was een voorbeeld om haar geloof, liefde en dienstbaarheid. Deugden die ze konden en wilden inzetten voor anderen, voor een betere samenleving.
Daarmee heb ik al veel deugden genoemd. In het algemeen heeft men het over tien deugden. Naast de zes die ik al noemde, zijn dat nog verstandigheid, gematigdheid, dienstbaarheid en gelatenheid. De context waarin dit boekje deze deugden plaatste was die van de politiek en overheid. Heel concreet: welke deugden heeft een goed bestuur nodig in deze tijden van wantrouwen en onzekerheid. En ja, dan zijn al deze deugden belangrijk. Wat moet je in de politiek zonder hoop, zonder rechtvaardigheid of verstandigheid? Alle tien zijn ze hard nodig.

Nuance

Welke deugd mij het meeste bijbleef? Dat was de gelatenheid. Gelatenheid betekent niet: niets doen en het erbij laten zitten. Nee, de deugd gelatenheid betekent: even wachten, niet direct reageren, eerst nadenken.
En dat missen we vandaag de dag. Er hoeft maar iets te gebeuren en iedereen schrikt op en reageert direct in forse bewoordingen op Social Media. Elke avond zitten de talkshowtafels vol. Elk onderwerp moet direct, vers van de pers besproken worden. Iets niet weten of voorzichtig afwachten is dan niet aan de orde. Men wil spektakel, hoe meer hoe liever. En men hoeft niet veel van een onderwerp af te weten: een sporter over stikstof, een influencer over corona en een schrijver over de buitenlandse politiek. En de volgende dag doen we alles nog eens dunnetjes over op Twitter en op de radio. Daarmee worden hypes geschapen en in stand gehouden.
Waarom is dat zo jammer? We missen zo de nuance, het luisteren, het begrip, het er samen uitkomen, het niet altijd gelijk hoeven hebben. Allemaal zaken die we nodig hebben om samen in goede harmonie te leven. Dat geldt in het groot en in het klein. Niet alles is direct duidelijk, soms moet je even afwachten, even vragen wat iemand bedoelt, vragen naar de zorgen achter de vraag. Daarvoor is gelatenheid nodig, even wachten, even nog geen oordeel, even rust nemen.

Die gelatenheid wens ik ons allemaal!
Rietje Lassche

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.