Politiek Verwoord: CDA

0236560_csmCDAOmmenvoorwebsite37c4700205.jpg
.

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Erik Veurink van het CDA aan het woord.

De kop is er af…..

Ongeveer een jaar geleden werd mij de vraag gesteld om lijsttrekker van het CDA Ommen te worden en in het verlengde hiervan beoogd fractievoorzitter. De gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart liggen inmiddels een klein half jaar achter ons en in de vakantieperiode is het dan altijd goed om even terug te kijken.
En kijk ik dan in de achteruitkijkspiegel, dan is er in het afgelopen half jaar ontzettend veel gebeurd. De campagne en aansluitend de verkiezingen waren intensief en eerlijk gezegd ook best spannend. Maar met een grotendeels nieuw CDA-team Ommen zijn we in staat geweest om hier goed doorheen te komen met een gelijkblijvend zetelaantal waar we dik tevreden mee zijn. Een team met veel enthousiasme en beleving, waar ik bijzonder trots op ben.

Constructief overleg

Vervolgens de coalitie-onderhandelingen die best wat tijd in beslag genomen hebben, maar waar wel een akkoord ligt waar we verder mee kunnen. Niet een akkoord dat in detail alles beschrijft, maar waar genoeg ruimte en flexibiliteit in zit om nieuwe ideeën in te brengen. De gemeente Ommen heeft voor de nieuwe raad een geheel inwerkprogramma ontwikkeld, niet in de laatste plaats omdat er toch een behoorlijk aantal nieuwe raadsleden geïnstalleerd zijn. Bijzonder waardevol, niet alleen om inzichtelijk te krijgen wat er allemaal op je af komt als raadslid, maar ook om de vragen te beantwoorden hoe we als raad met elkaar om willen gaan en wat nu daadwerkelijk onze rol is.
Het één en ander zal zich in de praktijk nog verder moeten gaan ontwikkelen, maar de omgang in de raad heeft mij aangenaam verrast. Er is sprake van constructief overleg, waarbij partijen elkaar ook wat gunnen en waarbij nadrukkelijk de vraag beantwoord wordt wat goed voor Ommen is. Vergaderingen mogen in mijn ogen nog wel wat meer to-the-point en wat korter worden (het niet herhalen van hetgeen een voorganger gezegd heeft zou hierbij al veel helpen).

Volksvertegenwoordiging

Wel valt me op dat de agenda het eerste halfjaar grotendeels bepaald werd door vergaderen en overleggen in het gemeentehuis. In mijn ogen is de belangrijkste taak van een raadslid de “volksvertegenwoordiging”. Hoewel we als CDA de afgelopen periode veelvuldig met belangengroepen, inwoners en andere ‘partijen’ in contact zijn geweest blijft dit wel een aandachtspunt. Wij als raadslid moeten (blijven) weten wat er speelt onder de inwoners en ondernemers. Alleen dan kunnen wij onze taak goed uitoefenen. Niet om belangen te behartigen, maar wel om een goede afweging te maken voor wat in onze ogen goed is voor Ommen (waaronder logischerwijs ook onverkort de buurtdorpen horen). Het veelvuldig vergaderen op het gemeentehuis mag niet ten koste gaan van dit contact met de inwoner en ondernemer. Daar komt bij dat in mijn ogen juist dit contact het mooiste onderdeel van het raadslidmaatschap is.

Erik Veurink
Fractievoorzitter CDA Ommen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.