Lampie: Peter de Grote

0236402_wielerronde_-_peter_4.jpg
.

Benieuwd wie zaterdag Peter Schulting gaat onttronen. Peter wie…? Schulting? Nooit van gehoord. Waar moet ik die van kennen? En hoezo onttronen? Is-ie van koninklijke huize? Wordt-ie van z’n kroonjuwelen beroofd of zo? Waar gaat dit over? Excuus, misschien niet zo’n handig begin van dit epistel. Even opnieuw. Zaterdag is de wielerronde van Ommen. Vorig jaar won Peter Schulting, die ooit in Lemele een bevallige, blonde deerne schaakte en inmiddels twee bloedjes van dochters verder is. Met Schulting kreeg het wielerspektakel een gedroomde triomfator. Was toch een thuiswedstrijd voor deze publiekslieveling. Maar Lampie, ga jij koekeloeren bij het wielrennen dan? Welzeker! Sterker nog: deze man gaat meehelpen de race door het centrum ordentelijk en veilig te laten verlopen. Rondedirecteur Gerrit de Jonge heeft me gevraagd of hij op me kon rekenen. Of gevraagd…, gevraagd…, het ging ongeveer zo: “Denk erom dat je de laatste zaterdag van augustus vrijhoudt, want ik heb je nodig bij de ronde.” Heb nog zitten klieren: “Dan ben ik op vakantie.” “Niks mee te maken, gebruik je annuleringsverzekering maar.”
Ach ja, Gerrit kun je alleen maar blij maken, niet meer bang. Maar Lampie, Lampie, een tijdje terug was je nog hardop aan het mopperen op wielrenners. Ja hallo, dat lag eventjes anders. Dat zooitje ongeregeld in die gekleurde hansopjes stond tegen mij te schreeuwen, ik niet op hen. Heb helemaal geen hekel aan wielrenners. Hooguit aan lui die denken hardrijder te zijn en onbenullig hard zitten te jakkeren op het openbare fietspad. Van die domoren die menen dat ze te allen tijde voorrang hebben. Dat stupide gejaag en dat woeste gesnuif en smerige gerochel. Net een kudde op hol geslagen buffels. Maar die wielerronde? Dat is pure promotie voor Ommen. Parel en tevens Wielerstad van het Vechtdal. Wielrennen is een sport voor stoere kerels. Poten van elastiek, kop van beton. Niet miepen, koersen! De longen uit je luie kadaver. Snuit op het asfalt? Pijnstillertje erin en door! Nee, ben nooit wielrenner geweest. Hooguit bijna.
Als jochie had ik gespaard voor een racefiets. Mezelf afgebeuld als krantenbezorger. Het werd een Shakespeare. Een merk dat de wielerfreak niet kent. Niet verwonderlijk. Het is een hengelsportmerk. Het werd geen fiets, maar een hengel. Ik racete niet de klinkers uit het parcours, maar tikte brasems uit het kanaal. Ook leuk. Maar goed, mijn rol bij de lokale koers blijft beperkt tot klaar-over spelen. Best lastig. Weet nog de eerste editie. Hield wat volk tegen en zag niet dat achter mijn rug een stuk of wat opgeschoten pubers zo de weg overschoten. Of de man met de hond. Van gevorderde leeftijd. Weinig gang en gezegend met een loodzware buik. Wie, de man of de hond? Beide! Halverwege de weg besloot het slome dier met de hangoren en druilerige blik erbij te gaan liggen. De baas wachtte geduldig. Het peloton niet. Het zweet brak me uit. Ging maar net goed. Maar oké, om even terug te komen op mijn openingsvraag: wie gaat Peter de Grote onttronen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.