Een kijkje bij de boer op het erf

0235150_Boerendag_5.jpg
.

OMMEN – Na een gedwongen pauze van twee jaar konden belangstellenden en nieuwsgierigen vorige week woensdag weer een kijkje nemen achter de schermen bij boerenbedrijven in de omgeving van Ommen. De rondrit voor fietsers was onderdeel van de festiviteiten rond de Ommer Bissingh, een dag waarin de landbouw centraal stond. Willem Lampe fietste mee. Naast de fietsroute langs vijf agrarische bedrijven was er onder meer een boerenmarkt, een demonstratie van oude ambachten en een veekeuring in en rond het centrum van de Vechtstad.

Wouter Steen uit Ommen (politiek geïnteresseerd) en Gerrit de Jonge, raadslid in de gemeente Ommen, melden zich om 9.00 uur bij de stand om in ruil voor 3 euro een route met prijsvraag in ontvangst te nemen. Vervolgens was het ‘trap aan dat stalen ros’ en koers richting de deels landelijke en deels bosrijke zuidoostgrens van onze gemeente en een stukje Twenterand, om van dichtbij te zien wat je vanaf de weg niet ziet. En zeker ook om te horen hoe het reilt en zeilt op een boerenbedrijf. En de stikstofproblematiek? Zeker kwam die ter sprake, maar daar is deze dag niet voor bedoeld. De ergernis en frustratie werden voor even geparkeerd, al zijn overal de signalen van onvrede te zien: borden vol hulpkreten en omgekeerde vlaggen. De Jonge, herstellende van een zware kuur, vindt de tocht leuk en leerzaam en verzamelt her en der folders en kleurplaten voor zijn twee kleinzoontjes. “Dat zijn stadsjongens en die hebben geen idee hoe het werkt op zo’n boerderij.” Daarnaast vindt hij zijn deelname op z’n minst wenselijk gezien zijn rol als gemeenteraadslid. “Het is niet de dag voor zware onderwerpen, maar het komt uiteindelijk toch wel ter sprake. Dat is onvermijdelijk. Geeft niks. Nee, ik heb ook geen oplossing, maar wil best meedenken en heb in ieder geval een luisterend oor. Je moet als raadslid zichtbaar zijn en weten wat er onder de bevolking speelt vind ik. Wat in onze buurgemeente speelt, speelt ook bij ons. Kijk om je heen. Het barst van bekenden uit Ommen.”

Toch discussie

Nou ja, leuk dat de lokale politiek in ieder geval in de persoon van De Jonge toch aanwezig is en belangstelling toont. De tocht heeft als eerste stop het bedrijf van de familie Huisjes in Den Ham, verstopt in het kruisgebied van Regge en Linderbeek. Koffie, koekje, slokje zuivel, beetje keuvelen met deze en gene, kalfjes aaien en op naar loonbedrijf Bouwhuis om ons te vergapen aan stoere, monsterachtige landbouwmachines, waar elk jochie direct op wil klauteren. Vervolgens een broodje beenham bij de coöperatie in Den Ham en op naar melk- en pluimveebedrijf Duine. En bij een pluimveebedrijf hoort natuurlijk een broodje ei, al heeft De Jonge daar geen tijd voor, want die laat zich toch verleiden om een discussie te voeren betreffende de in boerenkring zo verfoeide stikstofplannen.

Kalverkeuring

Bij de laatste halte, melkveebedrijf de Vosseboer, een ijsje en door de bossen van Junne en Eerde terug naar de Vechtstad. Een rondgang waarbij een dikke 35 kilometer is weggetrapt. Al babbelend peddel je dat vlot weg. Nog even een kijkje bij de kalverkeuring op het zonneveld aan de Vecht en constateren dat een kijkje in de schuren, stallen en gebouwen een oogopener is voor de bezoekers. En natuurlijk een mooie kans voor de boerenbedrijven om buitenstaanders te laten zien wat er zoal op het erf, aan het eind van dat lange pad, gebeurt. Gezien de huidige problematiek die de agrarische sector in het hart treft en de uitingen van onvrede daarover is het goed dat niet alleen over boeren wordt gepraat, maar vooral ook met de boeren.

Tekst: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.