Uit Hei en Dennen: Vroeger

0234645_Antoinette_Pieterman.jpg
.

 

Met deze bloedstollend hete dagen rondom 20 juli, ben ik gelijk een opgedroogde (schone) vaatdoek. Als u dit leest zitten we wellicht met vest en wollen sokken, maar nu is het buiten niet te doen. Onze bloembakken met éénjarigen krijgen nu twee keer per dag water, de tuin wordt gelukkig ‘s nachts automatisch besproeid. U vraagt zich af of ons huis reeds verkocht is???? Neen, dus wij zitten nog genoeglijk in de serre met airco te lanterfanten. Nou ja, ik werk nu hè, de raderen in mijn hoofd draaien, want er moet meer in een column komen dan gezeur over hitte. Vorig weekend logeerden oudste dochter en haar 7-jarige Floris hier. Ik moet alle zeilen bijzetten om hem te overtroeven in wijsheden. Hij kan me wat tragisch aankijken als ik over mijn schooljaren vertel. Dat wij een plankje hadden, waar wij letters onder plaatjes legden. Aap-noot-mies verhalen, de dominee die iedere week op bezoek kwam en ons een psalm of gezang liet opzeggen. Floris had er nog nooit van gehoord. Wat een geklungel vroeger zeg. En wij zeiden U tegen de juffrouw of meester. Hij kwam niet meer bij! De schoolvakanties beginnen gauw. Mijn dochter rijdt dan met hem naar Luxemburg. Zo’n land is te overzien hè. Iedere dag een ander hotel en dan alle bezienswaardigheden bekijken. Vindt hij dat leuk, zult u vragen. Hij is enorm geïnteresseerd in aparte gebouwen, mensen en natuur. Zijn opmerkingsgave verrast me iedere keer, ik denk dan aan mijn eigen 7-jarige leven in Giethmen, naast de boerderij. Mijn ouders waren al blij dat ik zoveel las, maar enorme wijsheden, nee! Ja, mijn broer Joost kon zich op jonge leeftijd al afvragen waarom we leven. Want …..“We gaan toch dood”. Geen opgeruimde geest in dat kereltje. Ik dacht, toen Chrisjemeu met 100 jaar stierf (het stond in de krant met foto}, dan heb ik nog heeeeeel lang te gaan.” Dat gaf moed, maar kijk nou eens, het leven gaat, als je je amuseert, in een rap tempo voorbij. Over 3 maanden ben ik 78! Maar ik kan natuurlijk een tweede honderdjarige Chrisjemeu worden. Nog 22 jaar te gaan, maar zelfs dat is kort! Wat deed ik 22 jaar geleden, ik was 55 jaar en kocht Hei en Dennen. Terug naar mijn roots. Ik heb hier als 5-jarige zelfs aan de zijkant van deze tuin geplast! Dat geeft toch kooprecht!

Antoinette

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.