Politiek Verwoord: CDA

0233411_Marinus_Dunnewind_CDA_O.jpg
.

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Marinus Dunnewind van het CDA aan het woord.

Emotie of realiteit?

Afgelopen zaterdag (2 juli) was de Ommer Veteranendag. Dit als slotstuk van 75 jaar bevrijding Ommen. Een dag waarin we als veteranen de onderlinge verbondenheid weer volop voelden. Samen voor een zeer moeilijke opdracht staan, waarbij het soms om leven of dood gaat en waarbij je onvoorwaardelijk op elkaar moet kunnen vertrouwen, doet iets met mensen. Emotionele gebeurtenissen geven een (ver)binding voor het leven. Mooi is dan ook dat er in Ommen volop waardering is voor de veteranen.

Impact

Op dit moment is er veel te doen met betrekking tot de boeren in Nederland. Ook boeren verdienen onze waardering voor wat zij doen. Ze zorgen voor eten voor inwoners van ons eigen land en voor onze naasten in het buitenland. Afgelopen week sprak ik boeren over de impact van de plannen van de stikstofaanpak zoals die door het kabinet zijn gepresenteerd. Het zal je maar gebeuren dat jij je passie niet langer mag gaan uitvoeren, of dat jij je financiering niet rond kunt krijgen vanwege de gepresenteerde plannen, of dat jij je levenswerk in rook ziet opgaan. Een levenswerk dat vaak al generaties lang is opgebouwd. Ik kan onze boeren heel goed begrijpen dat ze zich geraakt voelen en dat de emoties soms oplaaien. Probeer je maar eens voor te stellen wat je zou doen als bijvoorbeeld de zorg voor je gezin in het gedrang komt! Nu is het zo dat de provincie Overijssel aan de slag gaat om het proces met betrekking tot de stikstofaanpak in goede banen te leiden en dat het eerder door de minister getoonde kaartje niet als zwart-wit, maar als richtinggevend moet worden gezien. Maar logischerwijs hadden de boeren het kaartje al bekeken en ingeschat wat dit voor hun specifieke situatie betekent. Wie zou dat in zo’n geval niet doen? Ik begrijp dat de gepresenteerde kaart voor veel onzekerheid zorgt en de nodige emoties oproept. Voor de boeren is het de keiharde realiteit.

Begrip

Wat niemand ontkent, is dat er wel iets moet gebeuren. Er moet een goede balans worden gevonden tussen de belangen van de agrarische sector, de belangen van de overige economische bedrijven en de bescherming van de natuur. Om dit te bereiken moet het proces vooral samen zorgvuldig worden opgepakt, waarbij alle belanghebbenden een steentje bijdragen. Spreek met elkaar en niet over elkaar, zou daarbij het motto moeten zijn. Echter het goede gesprek over de inhoud lijkt plaats te hebben gemaakt voor oneliners/berichten op social media. Berichten waarop dan door veel mensen wordt gereageerd met opmerkingen die vaak niet opbouwend zijn te noemen. Het lijkt te gaan om hoe we elkaar zo goed mogelijk de loef kunnen afsteken. Respectvol met elkaar omgaan en waardering uitspreken naar en over elkaar zijn waarden die lijken steeds verder van ons af te staan. Emoties en realiteit gaan vaak hand in hand. Laten we begrip hebben voor de emoties bij de ander en tegelijkertijd de realiteit niet uit het oog verliezen. Goede inhoudelijke gesprekken en waardige oplossingen voor de problemen, die er zijn, dat is waarvoor wij ons als CDA inzetten.

Marinus Dunnewind
Fractie CDA
marinus.dunnewind@ommen.nl
06-28972026

Meer foto's

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.