Politiek verwoord: CU

0232313_Dick_Homans.jpg
.

 

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Dick Homans van de CU aan het woord:

Mijn eerste 100 dagen

Je hoeft maar vijf minuten naar het journaal te kijken om onrustig te worden. Of boos. Of angstig. Of stil. De oorlog in Oekraïne, overvolle asielzoekerscentra, stijgende armoede, de enorme stikstofdoelen, toenemende coronacijfers, nijpende personeelstekorten. Grote problemen die stuk voor stuk ook uitwerking hebben op de gemeente Dalfsen. En daarmee direct of indirect de agenda bepalen van onze gemeenteraadsvergaderingen. Als ‘vers’ raadslid vanuit de ChristenUnie heb ik de afgelopen 100 dagen met bewondering en verwondering mijn eerste schreden gezet in deze ‘politieke arena’.

Bewondering

Met bewondering ervaar ik hoe alle mensen die in dienst zijn bij de gemeente vol passie en energie hun talenten inzetten voor de inwoners van Dalfsen. Met bewondering voor de manier waarop onze burgemeester de raadsvergaderingen leidt. Met bewondering voor de manier waarop de wethouders hun werk doen. Met bewondering luister ik naar alle fracties in de gemeenteraad en de manier waarop ze hun achterban vertegenwoordigen. Met bewondering beleef ik zo ook ‘mijn eigen’ ChristenUnie: de fractie, de steunfractie, het bestuur en de vrijwilligers. Hoe we voorafgaand aan elke vergadering stil worden. Elke bijeenkomst opnieuw. Stil worden om Gods zegen te vragen over ons denken en over ons handelen. Zegen over het mandaat en de verantwoordelijkheid die de kiezer ons heeft gegeven.
En vanuit die stilte komen we in actie. Zorgzaamheid, duurzaamheid, veiligheid en betrouwbaarheid bepalen daarbij onze richting. Kernwaardes die zich heel praktisch vertalen. Betaalbare huur- en koopwoningen voor starters en senioren, toewerken naar circulaire landbouw met een eerlijk perspectief voor de agrarische bedrijven. Financiële hulp voor mensen die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Een ruimhartig tuis voor vluchtelingen en statushouders, toegankelijke zorg die écht aansluit op de behoefte. Meer windenergie in lokaal eigendom. Het zijn maar een paar actuele voorbeelden van de christelijk-sociale politiek waar we als ChristenUnie voor staan.

Concreet

En daarmee wordt gemeentepolitiek dus heel concreet en zichtbaar. In de gemeente, in onze woonplaats, in onze wijk, in onze (achter)tuin, in ons huis, in ons eigen leven. Heel dichtbij dus.
En daar begint ook mijn verwondering. Omdat gemeentepolitiek zo dichtbij is moeten we het dus samen doen. Door het actief opzoeken van inwoners bij besluitvorming, steunen van burgerinitiatieven, samenwerking met welzijnsorganisaties, betrekken van jongeren. Hier zit de sleutel om met elkaar in verbinding te blijven. Er zijn genoeg beleidsstukken over geschreven. Er zijn ook wel goede voorbeelden. Maar nog té weinig. Het moet meer en het kan beter. Het is mijn overtuiging dat we door het vergroten van de betrokkenheid bereiken dat we samen betere snellere en goedkopere beslissingen kunnen nemen. Het is mijn overtuiging dat we door te delen kunnen vermenigvuldigen. En dan is de hoge opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 uiteindelijk alleen maar bijzaak en eigenlijk heel logisch.

Met hartelijke groet,
Dick Homans
Fractielid ChristenUnie Dalfsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.