Lampie: Feestbeest

0231605_image001.jpg
.

Dauwpop en Ribs & Blues zijn alweer geschiedenis, althans voor wat betreft de editie van 2022. Van dat gejoel en geschreeuw op de Hellendoornse Berg, het Golgotha van Overijssel, heb ik niets meegekregen. Voor niet-ingewijden: dat was plaats van handeling voor Dauwpop. Geen idee wie nu de oudste man op het festival was. Ik in ieder geval niet. Ribs & Blues was krenten uit de pap pikken. De tijd van de presentielijst tekenen van start tot einde is voltooid verleden tijd, oftewel, vrij naar dichter J.C. Bloem ‘voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij’. Niet dat ik wat heb met dichters hoor, de enige die me verder te binnen schiet is Marsman. Van ‘denkend aan Holland/zie ik breede rivieren/traag door oneindig/laagland gaan/rijen ondenkbaar/ijle populieren/als hooge pluimen/aan den einder staan; en in de geweldige/ruimte verzonken/de boerderijen/verspreid door het land, boomgroepen, dorpen, geknotte torens, kerken en olmen/in een grootsch verband/de lucht hangt er laag/en de zon wordt er langzaam/in grijze veelkleurige/dampen gesmoord, en in alle gewesten/wordt de stem van het water/met zijn eeuwige rampen/gevreesd en gehoord.’
Mooi gesproken. Schiet lekker op zo met mijn column, maar zo’n grootheid halverwege zijn magnum opus afkappen is oneerbiedig. Als De Dijk halverwege hun hit ‘Dansen op de vulkaan’ zitten schreeuw je ook niet ‘pauze’. Of pastoor André Munnikhof midden in zijn preek, ‘jaja, nu weten we het wel’. Geen heiligschennis. Vandaar het complete gedicht. Trouwens: om misverstanden te voorkomen, het betreft Hendrik Marsman, niet mijn kameraad Erwin Marsman. Die kan niet dichten en heeft al moeite met rijmpjes rond Sinterklaas. Waar de lokale Marsman in uitblinkt, is feestvieren. Getuige de slogan, ‘Een festival is nooit een feest, als Marsman niet is geweest!’ Erwin dus, niet Hendrik, dat was naar verluidt een sombere kerel, maar over de doden niets dan goeds. De Heer hebbe zijn ziel. Oké, Erwin. Levensgenieter. Ontembaar. Niet kapot te krijgen. Vergeet nooit zijn vrienden. Leve de smartphone. Ping. Sfeerfotootje Dauwpop. Ping. Fragment van ik meen The Editors, maar het komt zo slecht over dat het net zo goed een andere band kan zijn.
Mooi dat ie aan me denkt. Nou ja, dan maar op de fiets naar het Bostheater. Het gaat los! Edwin Evers Band, De Dijk en mocht ik iemand op een idee brengen, dan geldt de boodschap ‘helaas pindakaas’. Stijf uitverkocht. Maar niet getreurd, Lampie heeft een geweldige tip. 25 juni. Rode rand in de agenda. Huisbezoek niet welkom, want op naar de heilige berg achter camping Ommerland. Grollo. De gebroeders Pen & co, uit Lemele, jawel, brengen een hommage aan het legendarische genootschap Cuby Bizzards. De bandnaam is een knipoog naar het monumentale album ‘Groeten uit Grolloo’. Aanradertje. Toegang gratis. Echt! Wedden dat mijn kameraad van de partij is? Doodsbenauwd dat ie iets mist. Gek op muziek, gek op zijn vriendin, gek op Ajax en PEC Zwolle, gek op een biertje en altijd en overal van de partij, ondanks de wijze raad van moeder Marsman om terug te schakelen, ‘zonder oe giet ’t ok weh deur!’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.