In Haren spat promotiedroom FC Ommen in duizend schilfers

0231626_FC_Ommen_-_Be_Quick_1887_-_2.jpg
Schietgebedjes bij FC Ommen als de zoveelste aanval van Be Quick 1887 richting doel van Mark Bennemeer golft

HAREN – We zijn aanbeland bij het toetje. De strijd om de tickets. Om na de zomer het predicaat ‘tweedeklasser’ te dragen heeft FC Ommen drie hindernissen te nemen. Pas na drie geslaagde finales gaat de deur naar de tweede klasse open. De eerste horde welke genomen moet worden is Be Quick 1887, de nummer twee van klasse 3C Noord. Een klassieke club uit het van oorsprong elitedorp Haren, dat praktisch geannexeerd is door de alsmaar uitdijende groeistad Groningen. Be Quick 1887 versus FC Ommen is een strijd tussen ‘De Oude Dame’ en de prille fusieclub uit het Vechtdal, dat gelijk in zijn geboortejaar kans maakt op een zeer gewenste promotie. Be Quick heeft een prima jaargang achter de rug en moest in de eindstand alleen Velocitas 1897 voorrang verlenen. Een prachtige affiche op de Esserberg waar het voor beide clubs erop of eronder is. Bij verlies kan er een dikke punt achter het seizoen. Bij winst blijft de kans op promotie intact.

Een bescheiden armada uit Ommen keerde na negentig eenzijdige minuten op de Esserberg ontgoocheld huiswaarts. De eerste horde blijkt al een brug te ver. De promotiedroom over de tweede klasse was een fata morgana. De hoop op promotie werd uitgestelde teleurstelling. De in opspraak geraakte Marco Borsato kweelde het al ‘de meeste dromen zijn bedrog’. ‘De Oude Dame’ uit het Groningse elitedorp was een maatje te groot voor de equipe uit het Vechtdal. Op de 3-0 zege was geen millimeter af te dingen. Het voert wellicht wat ver om te spreken van vergane glorie, maar de thuishaven van Be Quick 1887 heeft betere tijden gekend. Het raamwerk voor de reclameborden vertoont gaten en zucht en kreunt hier en daar in gebogen en roestige toestand. De kunstmat is ook niet meer je van het. Maar goed, eerlijk gras of plastic nepsprieten, binnen de krijtlijnen moet het gebeuren en het was overduidelijk dat de thuisclub op de synthetische mat beter uit de voeten kwam dan de bezoekers uit Ommen.

Nauwelijks op gang krijgt Rik-Jan de Groot de kans iets moois uit zijn voetjes te toveren, maar de topschutter van Ommen zit nog in de vakantiemodus en levert de bal zomaar in. En verder? Verder niks. Tot aan de thee komt de ploeg van Yves Heskamp geen moment in de buurt van doelman Sebastiaan Meijwaard. Het is eenrichtingverkeer naar de kist van Mark Bennemeer, die na twintig minuten het nakijken heeft als Ruben Kiers de Derbystar over hem heen lift. De bezoekers weten de schade niet tot deze ene goal te beperken. De rust is in aantocht als de ouwe, maar geslepen vos Willem Lanjouw profiteert van een inschattingsfout van het centrale duo Meijrink en Merjenburgh. De bal valt pardoes voor zijn voeten en dat buitenkansje laat de goaltjesdief zich niet ontnemen.

De meegereisde supporters hebben er weinig vertrouwen in. Er is maar een ploeg die voetbalt, de thuisploeg. Er wordt gemijmerd over de galavoorstelling in Coevorden. Dat hoge niveau is nodig om het duel alsnog te doen kantelen. Helaas. Heskamp wisselt aanvallend en bijna zit zijn ploeg weer in de wedstrijd, als Harm-Jan Tip een vrije bal listig in de loop van Tom Simons geeft. Diens wippertje hupt weliswaar over sluitpost Meijwaard, maar stuitert via de deklat over. Speltechnisch is de FC gelijkwaardig. Probleem is dat de elf van trainer Rik Spekken achterin solide zijn en niets weggeven. Wie dacht dat alleen Zeeuwen zuinig zijn vergist zich. Groningers kunnen er ook wat van. Heskamp speelt al zijn troeven uit, ruilt de een voor de ander, maar het gewenste effect blijft uit. Een groots afscheid in stijl voor Rik-Jan de Groot, Harm-Jan Tip en Martijn Deuten, de routiniers die stoppen, blijft uit. In de slotminuut geeft Martijn Lindemulder zijn invalbeurt kleur, 3-0. Gelukkig voor iedereen met een Ommer voetbalhart weigert het scorebord dienst. Het werd voor FC Ommen een Roy Orbisonnetje ‘It’s over, it’s over, it’s ooooverrrrr…’

FC Ommen startte met de volgende elf: Mark Bennemeer, Nick Runhart (80. Ramon Schuldink), Robin Meijerink, Frank Merjenburgh, Rens van de Wolfshaar, Jorn Hekman (46. Cas van Marum), Martijn Deuten (85. Lars Dunnewind), Harm-Jan Tip, Jesse de Lange (60. Maarten Bel), Rik-Jan de Groot en Tom Simons (80. Marvin Veerman).

Verslag: Willem Lampe

 

Meer foto's

Schietgebedjes bij FC Ommen als de zoveelste aanval van Be Quick 1887 richting doel van Mark Bennemeer golft
pauzemomentje in de wedstrijd Be Quick 1887 versus FC Ommen. Mark Bennemeer heeft de bal en maant tot rust en kalmte
Pauzemomentje in de wedstrijd Be Quick 1887 versus FC Ommen. Mark Bennemeer heeft de bal en maant tot rust en kalmte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.