Bostheater Ommen staat voor immense krachttoer

0231836_image001_3.jpg
.

(Advertorial)

Bezoekjes van Edwin Evers, De Dijk en Grollo

OMMEN – De vrijwilligers van Bostheater Ommen staan voor een mooie, maar helse klus. Op vrijdag 17 en zaterdag 18 juni komt Edwin Evers met zijn band voor de traditionele bezoekjes aan het amfitheater achter camping Ommerland.

Lijkt je dit wat en heb je geen kaarten, dan heb je vette pech, want die zijn straal uitverkocht. Trouwens, over slecht nieuws gesproken. ‘Binnen zonder kloppen’ gaat ook niet lukken op zondag 26 juni. Mondhoeken naar beneden als je geen toegangsbewijs hebt weten te bemachtigen voor De Dijk. Deze nationale gigant gaat ermee stoppen. Definitief. Dikke punt erachter. Voor de laatste keer live te aanschouwen in Ommen, pareltjes als Ik kan het niet alleen, Bloedend hart, Als ze er niet is, Binnen zonder kloppen, Ik kan het niet alleen en Dansen op de vulkaan. Na de aankomende tour gaat het boek van het gezelschap rond voorganger Huub van der Lubbe definitief dicht.

Dijk van een band

Van der Lubbe en zijn maatjes staan al meer dan drie decennia aan de top van de Nederlandstalige muziek en hebben aan urgentie nog geen millimeter ingeboet. De mix van filosofische teksten vol liefde, wanhoop en levenslust, gelardeerd met het welbekende De Dijk-sausje blijven het grote publiek en de hondstrouwe aanhang boeien, beroeren en aanspreken. Prijs je gelukkig als je een kaartje hebt weten te bemachtigen. Ommen als onderdeel van de afscheidstournee. Mogen ze trots op zijn, de programmeurs en eigenlijk alle vrijwilligers van het Bostheater. Apetrots. De Dijk is en blijft een daverende naam op het affiche. Een dijk van een band, met een geweldig oeuvre.

Grollo

Nou, lekker dan. Geen kaartjes, dus geen Evers en geen Dijk. Desalniettemin, niet getreurd. Welkom in het Bostheater op zaterdag 25 juni. Noteer direct maar even in de agenda. Het mag gelden als opwarmer voor De Dijk. Grollo! Nee, klopt, het Drentse plaatsje Grolloo is met twee o’s op het eind. ’s Lands meest legendarische bluesband Cuby and the Blizzards had in dit Drentse dorpje een boerderij staan die dienst deed als uitvalsbasis en verzamelpunt. Er verscheen zelfs een elpee met de naam ‘Groeten uit Grollo’, een mijlpaal in de vaderlandse muziekhistorie, met even pakkende als slepende nummers als Another Day, Another Road, The Big Bell en het absolute prijsnummer, een relaas over liefdesverdriet, verwijt en zelfbeklag Somebody Will Know Someday.
Dat de muziek van Harry Muskee en zijn maatjes tijdloos is, bewijst de coverband Grollo. Menig jongere uit de late jaren ’60 en beginjaren ’70 had achter op zijn jasje de letters C + B gekalkt. Meer dan een halve eeuw later maken de broertjes Daan en Bastian Pen, bekend van de Lemeler rockband Tricklebolt deel uit van Grollo. Deze tributeband richt zich vooral op de songs en albums van de eerste tien jaar van hun muzikale helden, vanaf het album Desolation tot en met Kid Blue, pakweg van 1966 tot 1976. “Deze periode ligt ons nou eenmaal het best. De nummers zijn fantastisch. De band was nog onbezonnen en vloog het hier en daar flink uit de bocht, daar houden we wel van”, verduidelijkt zanger Bastian Pen. Naast de gebroeders Pen bestaat de band uit gitarist Niek Cival (The Grand East), drummer Ymte Koekoek (Money and the Man) en pianist/organist Henk Hulzebosch (Boogie Monster). Naar verluidt komt dit gezelschap akelig dicht in de buurt van hun muzikale helden, zowel qua uitstraling als muzikale beleving. En weet je wat nou het mooie is van deze act, naast dat je je als jongere oudere weer even oudere jongere kunt voelen, je loopt zo naar binnen. De knip kan op zak blijven. Dit optreden is gratis, maar zeker niet voor niets bij te wonen. Noteren dus: zaterdag 25 juni vanaf 21.00 uur.

Rel

Even een aardig weetje rond het echte Cuby & the Blizzards. De uitvoering van het hoesontwerp voor Appleknockers Flophouse leverde in het najaar van 1969 een enorme rel op. De bandleden opperden het idee om voor de hoesfoto een feestje te houden in een authentiek Drents café. Dat werd de gelagkamer van Willem Perkaan in Wezup, een gehucht vallend onder de gemeente Zweeloo. De platenbonzen van Phonogram huurden voor de gein en platenhoesfoto een striptease-act in. Enkele lokale boeren, die in het huiskamercafé een borreltje kwamen scoren aanschouwden onder invloed van de met gulle hand geschonken en aangeboden alcohol, de act met een mix van verbazing en genot. De pikante foto’s hebben de platenhoes nooit gehaald. De volgende ochtend kwam met de ontnuchtering, de paniek en angst voor roddel en praatjes. Onder druk van de dominee en de burgemeester van Zweeloo zijn de stripteasefoto’s met daarop de beschonken boeren en een stamtafel vol lege glazen en flessen niet gepubliceerd. Voor de hoes van Appleknockers Flophouse werd uiteindelijk gekozen voor een neutralere foto, met alleen aangeschoten bandleden erop.
Voor het verder programma deze zomer, maar ook voor zaken als route, parkeren en entreeprijzen, check www.bostheaterommen.nl.

Tekst: Willem Lampe

De leden van de C+B tributeband Grollo in beraad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.