Beklimming naar de top Mont Ventoux voortijdig beëindigd

0232339_start_TdA_2022.jpg
.

Wegens harde wind was het onverantwoord om de laatste kilometers af te leggen

DALFSEN – Met zeven fietsen ging het ALS Team Dalfsen dit jaar de beruchte berg de Mont Ventoux op voor de 10e editie van de Tour du ALS. Samen met 750 fietsers en wandelaars zetten zij zich voor het 9e jaar in voor de strijd tegen de vaak dodelijke ziekte ALS.

Ook dit jaar deden verschillende ALS-patiënten mee, op een tandem of in een soort bakfiets. Echter de top werd dit jaar niet behaald. Na zestien kilometer klimmen, moest de strijd worden gestaakt. De organisatie van de Tour du ALS achtte het namelijk vanwege de harde wind onverantwoord om de laatste vijf kilometer naar de top af te leggen. Er stond op de berg zelfs windkracht zeven en op de top waren windstoten gemeten van meer dan 100 kilometer per uur. Een geparkeerde motor werd omver geblazen en de temperatuur boven op de berg was ook nog eens rond het vriespunt. Dit besluit was uiteraard een diepe teleurstelling voor al degenen die het hele jaar hebben getraind om de top te behalen. Toch had iedereen begrip voor het besluit. Sommigen die niet bij de Tour du ALS hoorden, gingen wel door. Later reden meerdere ambulances naar boven om hulp te bieden aan fietsers die in de problemen waren gekomen.

Recordopbrengst

Aan het eind van de middag zakte de teleurstelling voor een groot deel toen op het feestterrein de recordopbrengst van maar liefst 1.6 miljoen euro bekend gemaakt werd. Een belangrijke bijdrage voor het wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van ALS en medicijnen voor deze levensbedreigende ziekte. In de afgelopen tien jaar is in totaal meer dan 10 miljoen euro bij elkaar gebracht. In 2012 brachten 70 wielrenners 109.000 euro bij elkaar en daarna werd het ieder jaar meer. Het ALS Team Dalfsen is van plan volgend jaar weer mee te doen, de eerste plannen voor sponsoractiviteiten zijn al weer gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.